abonneren

PhonoPreAmp iVinyl

Met dit kleine kastje hebt u alles wat nodig is om onze prehistorische analoge muziek te digitaliseren.

Koffers vol lp's staan nog te wachten om toegevoegd te worden aan onze digitale muziekverzameling. Trek de oude pick-up uit de kast sluit hem aan op de Terratec PhonoPreAmp Vinyl. Het gebruik van dit handige apparaatje is redelijk eenvoudig.
Sluit hem aan op een vrije usb2.0 poort op de pc, sluit de pick-up aan met twee tulpstekkers en klaar. De voeding komt uit de usb-poort. Een tamelijk eenvoudig meegeleverd programma SoundResque is snel geïnstalleerd en dan kunnen we aan de gang. Op het kastje moet nog even de gewenste ingangsimpedantie en de signaalsterkte worden ingesteld.

Opnemen van de lp gaat in wav-formaat en kan op twee kwaliteiten: 96 KHz/24 bits of 44,1/16 bits formaat. Voor het opnemen op cd is het 44,1 KHz signaal nodig. Na de opname kan de muziek worden nabewerkt met de eenvoudige editor van het SoundResque programma. Het bevat hiertoe functies om de opname in tracks te splitsen, te normaliseren een met een paar filters van de ergste stoorgeluiden te ontdoen. Zo is er een krasfilter en een ruisfilter. Het gebruik van het programma is niet echt intuïtief en vereist enige gewenning.
Voor het splitsen van bijvoorbeeld een kant van een lp in losse tracks is flink wat tijd nodig, vooral door de het schijftoegangintensieve kopieren van het geluid naar nieuwe bestanden. Zelfs met de in ons testsysteem aanwezige snelle raidconfiguratie is dat soms lang wachten. Nu is het opnemen van lp's toch al een langdurige kwestie met ca. 20 minuten per kant, maar ja dan heb je ook meteen alles weer eens gehoord.

De geluidskwaliteit is goed. Nostalgische gevoelens leven op bij het genoegen om weer eens naar het warme door het RIAA-filter gecorrigeerde lp-geluid te luisteren. Vreemd genoeg mis je bij het meeluisteren van het opnemen af en toe wel eens een heel korte fractie van een seconde van het geluid, het valt bijna niet op. Gelukkig is dat later op de opname niet terug te vinden.

De PhonoPreAmp iVinyl is geschikt voor signalen van magneto dynamische pickups en line-uit signalen van andere analoge geluidsbronnen als bijvoorbeeld een cassettespeler. Er is een zeer beknopte gedrukte installatiehandleiding en een goede uitgebreide handleiding op cd-rom beide in de Nederlandse taal.
Voor mac-gebruikers wordt het muziekrestauratieprogramma Roxio Spin Doctor meegeleverd.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Goede geluidskwaliteit
  • Eenvoudig
  • Voeding via usbpoort
  • Nogal rudimentiar programma.
Een goed, veelzijdig en gemakkelijk te gebruiken apparaatje om muziek van analoge geluidsbronnen te digitaliseren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags:

Laatste reactie