Philips HUE

Of Philips de beste tv’s maakt durven we niet te zeggen. Maar dat het dankzij ambilight enorm vooruitstrevend en uniek is, dat staat buiten kijf. Met Philips Hue haal je ambilight naar je woonkamer.
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • instelbare kleur en helderheid
  • universele E27-fitting
  • kwaliteit apps
  • api opent mogelijkheden
  • Minpunten
  • bereik kan beter

In een stijlvol vormgegeven doos zitten drie led-lampen (met E27-fitting) en een soort gateway in de vorm van een rookmelder. De installatie van de Philips Hue is kinderlijk eenvoudig. Stap één: schroef de drie lampen in de gewenste fittingen in je huiskamer (of slaapkamer, of studeerkamer). Stap twee: steek de gateway in het stopcontact en verbind ’m met de meegeleverde netwerkkabel met je router. Stap drie: download de Hue-app op iPhone of Android en zoek verbinding. We zijn letterlijk binnen enkele minuten klaar om te spelen met de Hue.

Om even duidelijk te maken wat de Hue precies is en kan: het zijn drie led-lampen die je kunt instellen in alle kleuren van de regenboog en die draadloos aangestuurd kunnen worden vanaf je smartphone of tablet. En daarmee doen we de Hue eigenlijk nog tekort, want dankzij een duidelijke api kunnen ontwikkelaars helemaal los gaan met hun eigen ideeën.

Met de Hue-applicatie van Philips zelf kun je de lampen in een aantal verschillende ‘scenario’s’ schakelen. Denk hierbij aan een zacht geel licht voor bij het lezen, een fel wit licht als je je energieker wilt voelen of een combinatie van kleuren om je kamer een ander tintje te geven. Naast de standaard meegeleverde scenario’s kun je ook foto’s van je smartphone selecteren en hier drie kleuren uitkiezen voor de lampen. Iets minder spannend is dat je simpelweg de kleuren (en helderheid) van de lampen zelf selecteert met schuifbalkjes. Nieuwe scenario’s sla je eenvoudig op en je kunt ze herordenen naar wens. Ook is er een timer, zodat je lampen automatisch aan en uit kunt laten gaan op bepaalde tijden.

Overigens hoef je jezelf niet te beperken tot drie lampen. Je kunt ook meerdere lampen in één groep schakelen (al is dat proces nogal omslachtig) of meerdere groepen aanmaken, waarbij elke groep dus een eigen controller nodig heeft. Wat het uitbreiden van je Hue-setup voorlopig vooral in de weg staat, is de forse prijs.

Helemaal perfect is Hue niet. Zo gebruikt Philips een draadloos protocol op de (al drukke) wifi-band en is de reikwijdte hiervan redelijk beperkt, zeker als je door muren moet. Het zou praktisch zijn als Philips komt met gateways die zelf ook draadloos in het thuisnetwerk kunnen worden ingebonden. Maar dat zijn slechts kanttekeningen bij het huidige systeem, dat al veel indruk maakt. Vooral de snelheid waarmee de lampen op commando’s reageren en tussen verschillende kleuren kunnen schakelen is verbluffend.
Goed, bijna € 200 voor drie lampen met kleurtjes is een hoop geld, maar als je echt unieke verlichting in je huis wilt en je kunt het geld missen, dan zal de Hue je niet teleurstellen.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Overig

Tags: philips, hue, lampen