abonneren

Personal Sharing Device

De Leyio is een apart apparaatje. Het is een personal storage device ter grootte van een luciferdoosje, bedoeld voor jongeren, maar met mogelijkheden die vooral de professionele gebruiker aanspreken.

Waarom zou u een een 16 GB Leyio kopen voor een bedrag van € 175, wanneer u voor € 25 een usb-stick met dezelfde capaciteit kunt aanschaffen? Het 1,5-inch oled-scherm, bijvoorbeeld. Hierop bekijkt u foto's en bestandslijsten. En er zijn twee beveiligingslagen toegevoegd: een fingerprintsensor, die tevens dient om door bestandslijsten te scrollen, en een speciale ingebouwde usb-drive waarmee u data kunt overzetten naar een tweede pc. Plug deze drive weer in de eerste pc en hij wordt automatisch geleegd, zodat malware geen kans heeft.

Het is ook mogelijk om een extra usb-drive op de Leyio aan te sluiten om gegevens uit te wisselen. De Leyio kan uiteraard ook direct op een pc worden aangesloten, waarna het als usb-apparaat in de Verkenner opduikt.

De meest spannende feature van de Leyio is dat u letterlijk bestanden van de ene Leyio naar de andere kunt overgooien. U koppelt beide apparaten op elkaar door ze naast elkaar te houden en op een knop te drukken, daarna kiest u de bestanden of mappen die u wilt uitwisselen en maakt een werpbeweging met de Leyio, alsof u hem weg wilt gooien.

De feature is leuk en indrukwekkend, maar kan op dit moment niet (en vermoedelijk nooit) voor iets anders gebruikt worden, zoals het overzetten van foto's van een digitale camera. De reden? De Leyio gebruikt de ultrawideband (uwb)-technologie, die vermoedelijk niet meer zal doorbreken. Ook is de doorvoersnelheid niet zo snel als aanvankelijk beloofd werd van ultrawideband: Leyio zelf claimt 80 Mbits, in tests meten we 60 Mbit/s. Dat is overigens even snel als 802.11n, maar eist minder van de accu.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • interessante designaspecten
  • bestanden overzetten werkt goed
  • lange accuduur
  • veel duurder dan usb-stick
De Leyio is een uiterst interessante proof-of-concept, maar we zijn er niet van overtuigd dat zijn unieke functies hem tot een must-have maken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie