abonneren

P-11

Hanenpoten? Onleesbaar handschrift? Met Labelflash, LightScribe en de huidige generatie inkjetprinters kunt u cd’s en dvd’s natuurlijk makkelijk van een label voorzien. Maar Teac doet het anders.

Hoewel er al heel wat technieken zijn om schijfjes van een label te voorzien, denkt Teac toch een gat in de markt te hebben gevonden. Volgens hen zijn inkjetprinters niet ideaal vanwege de gevoeligheid voor vocht en vingervlekken en zijn de schijfjes die je moet kopen voor LightScribe/Labelflash behoorlijk duur. De Teac P-11 is een thermische printer. Het komt erop neer dat de inkt in het schijfje ‘gebrand’ wordt. Is dat beter dan? Teac zegt van wel: thermische inkt is relatief goedkoop, duurzaam en dure schijfjes zijn niet nodig.

Klinkt goed, dus we sluiten de P-11 aan op onze pc. Het apparaatje voelt goedkoop aan en binnenin zit één inktcartridge. Een blik op de verpakking bevestigt ons vermoeden: labelen is mogelijk in maar één kleur. Er zijn wel verschillende kleuren inktlint te krijgen, maar meerdere kleuren tegelijk printen kan niet. En dan de installatie: die is een fluitje van een cent, maar bij het opstarten van het programma wordt een andere beperking duidelijk: de P-11 kan slechts op vier gedeelten van het oppervlak printen. Wilt u uw hele schijfje bedrukken? Vergeet het maar. Verder dan wat stukjes tekst of kleine afbeeldingen komt u niet.

Ondanks deze minpunten kan de Teac nog goed scoren als het apparaat doet wat het belooft. We gebruiken een meegeleverde test-cd. Binnen een minuut heeft de printer alle vier de vlakken voorzien van inkt; vocht of krassen brengt de inkt niet van de wijs. Maar bij het labelen van een tweede schijfje, voorzien van een ‘printable’-laag, stuiten we op een nieuw probleem: de inkt pakt niet. Op een derde schijfje, met een normale fabrikantopdruk, pakt de inkt alleen op de ruwe gedeelten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • geprintte label is duurzaam
  • beperkte printoppervlakken
  • beperkte ondersteuning media
De achilleshiel van de P-11 is dat u uitsluitend de allergoedkoopste labelloze schijfjes kunt gebruiken – en dat zijn nu net de schijfjes die minder betrouwbaar zijn. Wat ons betreft valt met deze beperking de Teac P-11 door de mand en we kunnen het apparaat dan ook niet echt aanraden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags:

Laatste reactie