abonneren

Option Xyfi

3G-dongels om snel en eenvoudig een wifi-hotspot op te zetten kennen we al. Option richt zich echter op een wel erg specifieke gebruiksomgeving: die van de auto. Met de Xyfi hebben al je passagiers een internetverbinding.

Het idee van de Xyfi is redelijk geniaal. Dit kleine 3G usb-dongeltje biedt plaats aan een simkaart en micro-sd-kaartje. Plaats een simkaartje met data-abonnement en het 3G-signaal wordt vervolgens via wifi met meerdere personen (apparaten) gedeeld. En Option gokt niet helemaal op één paard: het product wordt weliswaar als ‘in-car’ aangeprezen en met een 5V-aansluiting geleverd, maar je kunt het overal gebruiken waar een usb-poort aanwezig is.

Het instellen gaat redelijk eenvoudig. Op de laptop loggen we in op het netwerk van de Xyfi. Naam en wachtwoord zijn op een sticker meegeleverd. Vervolgens browsen we naar de admin-pagina. Hier moeten we een gebruikersnaam, wachtwoord en (indien nodig) pincode van de simkaart invoeren. Op het hoofdscherm zie je vervolgens je provider, datasnelheid, signaalsterkte en dataverbruik. Ook zie je het aantal actieve gebruikers en hun dataverbruik. Wil je nieuwe gebruikers toevoegen, dan kunnen ze inloggen met de wpa2-key, maar de stick ondersteunt ook wps. Uiteraard kun je alles aan de stick naar wens instellen, zoals netwerknaam en key, wifi-kanaal, dmz/port forwarding en het maximale aantal gebruikers. Ook het updaten van de firmware gaat redelijk automatisch. Het sd-slotje maakt bestanden toegankelijk die zich op de sd-kaart bevinden. Voor smartphones en tablets heb je hiervoor een speciale client nodig.

Hoewel de Xyfi technisch gezien precies doet wat het belooft en we tijdens onze testperiode geen enkel minpunt tegenkomen, zetten we toch onze vraagtekens bij het product zelf. Wil je mensen zonder data-abonnement toegang geven, dan kun je tegenwoordig vrij makkelijk je eigen telefoon (iPhone, Android en Windows Phone) als hotspot inschakelen. Dan heb je geen nieuw simkaartje nodig voor data, geen los apparaat in je auto en het werkt net zo goed. De meerwaarde van deze Xyfi lijkt ons dus vrij beperkt, tenzij je provider geen hotspotfunctie toestaat.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Overig

Tags: option xyfi

Nieuws headlines

Laatste reactie