abonneren

NVR 4000

Plustek geniet in Nederland nauwelijks bekendheid; daarvoor moet u eigenlijk even de Duitse grens over. De Taiwanese fabrikant staat daar bekend om zijn goedkope scanners, maar maakt ook bewakingsapparatuur, zoals deze nieuwe netwerk videorecorder.

De NVR 4000 is een Linux-apparaat dat gebruikt kan worden om vier netwerkcamera's te monitoren, beheren en er opnames mee te maken. Daarmee richt Plustek de NVR 4000 impliciet op kleinzakelijk gebruik. Helaas voldoet de NVR 4000 niet geheel aan onze verwachtingen; er moet nog het een en ander verbeterd worden wil de NVR 4000 met de grote jongens meespelen.

Er is niets mis met de hardware van Plustek. In feite gaat het hier om een miniatuur-pc met een ARM9-processor, 320 GB sata-schijf en vijf 10/100 Mbit-ethernetpoorten. Eén van deze wordt gebruikt om de NVR 4000 aan het lan te koppelen, de andere poorten (die nogal verwarrend met 'lan' worden aangeduid) kunnen gekoppeld worden aan maximaal vier netwerkcamera's.

Plustek maakt gebruik van Motion-JPEG (MJPEG) om videosignalen op te nemen. De NVR 4000 kan met de meest gangbare camera's overweg, we voeren deze test uit met een compatibele Axis 206M-netwerkcamera. De installatie en het beheer wordt allemaal via een webinterface geregeld, waarbij u kunt kiezen tussen ActiveX of Java-applets. Alle vier de camera's kunnen in realtime vanuit een browser worden beheerd; het is mogelijk om opnames te maken van enkele of alle camera's en de opnames kunnen handmatig worden gestart, via een tijdsschema of wanneer er beweging wordt gedetecteerd. De harde schijf is groot genoeg voor 10 tot 12 dagen aan opgeslagen beeld, afhankelijk van de gekozen resolutie en framerate.

Helaas blijkt de ingebruikname van de NVR 4000 uiterst gecompliceerd, niet in het minst door het gebrek aan fatsoenlijke documentatie. De meegeleverde handleiding is in ieder geval bar slecht vertaald. Uitvinden welke poorten we moeten gebruiken en hoe we ze moeten configureren is een ware martelgang, en de NVR 4000 weigert beeld binnen te halen van onze Axis-camera totdat we deze van een firmware-upgrade voorzien. Plustek levert geen informatie over welke camera's compatibel zijn, welke firmwareversies ondersteund worden of welke instellingen het beste werken -- ook niet op de website van het product.

Uiteindelijk krijgen we de NVR 4000 toch aan de gang. Eenmaal in gebruik constateren we dat de beeldkwaliteit voldoende is voor bewakingsdoeleinden. Heeft u gemotorizeerde ptz (pan, tilt, zoom) camera's dan kunt u deze functies bedienen via de webinterface. Daarbij moeten we vermelden dat we de gebruikersinterface niet erg intuïtief vinden, mede dankzij het grote aantal vertaalfouten en het gemis aan een online hulpfunctie. Een positief puntje: het maken van opnames is eenvoudig, evenals het doorzoeken van deze opnames. Het is niet mogelijk de opnames te catalogiseren of beheren. Hoewel snapshots en korte videoclips naar een ftp-server gestuurd kunnen worden bij bepaalde triggers, is het niet mogelijk om de opnames naar externe apparaten of een cd/dvd-brander te sturen. Wanneer de schijf vol is, heeft u dus pech.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Kant-en-klaar apparaat
  • Compatibel met meeste netwerkcamera's
  • Lastig in te stellen
  • Slechte documentatie en online hulp
  • Gebruikersinterface niet intuïtief
  • Lawaaiige fan
Met zijn adviesprijs van ca. € 1500 is de NVR 4000 een koopje in vergelijking de NVR-apparaten van de concurrentie, zoals Axis en Sony. Helaas is de software ontworpen om te concurreren met normale pc-programma's, en zelfs in dit segment is het makkelijk om software te vinden die meer doet voor minder geld.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags: