Nieuwe smartphone nodig? Houd de volgende 4 tips in je achterhoofd

Velen vinden een nieuwe smartphone uitzoeken het leukste wat er is. Voor sommigen is het een bron van stress en ergernis. Waar moet je nou op letten als je op zoek gaat naar een nieuwe telefoon? Wij geven je 4 tips waar je rekening mee moet houden.

Partner Content label (OUD!!!)

© PXimport

Prijs

Het allereerste aspect om goed over na te denken is de prijs. Wat is je budget? Hoeveel ben je bereid uit te geven aan een nieuwe smartphone? De een beschouwt een mobiele telefoon als een noodzakelijk kwaad en geeft zijn geld liever uit aan andere zaken. De ander is verzot op deze kleine apparaatjes en wil alleen het nieuwste van het nieuwste. Dat laatste hangt vaak nauw samen met een fors aanschafbedrag.

De prijskaartjes van mobiele telefoons lopen sterk uiteen. Als je wil heb je voor ongeveer 100 euro al een smartphone, maar daarmee haal je bepaald geen hoogvlieger in huis. Het andere uiterste is dat je vele honderden euro’s uitgeeft aan een nieuw toestel. Dan weet je wel zeker dat je een telefoon koopt waar je moeiteloos enkele jaren mee vooruit kunt.  Tussen de budgettoestellen en het high-end segment zijn meer dan genoeg telefoons te vinden. Zo heb je voor 250 tot 400 euro een zeer degelijke smartphone.

Besturingssysteem

Op dit moment domineren twee verschillende besturingssystemen de markt: Android en iOS. Als je een nieuwe smartphone uitzoekt moet je goed nadenken met welk besturingssysteem je het beste overweg kunt. Hoe? Je hebt vast en zeker je eigen ervaringen met en ideeën over Android of iOS. Je kunt ook één van je vrienden of collega’s aankijken en vragen wat hij van het besturingssysteem op zijn telefoon vindt.

Wil je zelf de nodige aanpassingen kunnen doen aan de vormgeving? Ga dan voor Android. Wil je zo snel mogelijk de laatste updates van het besturingssysteem en niet een half jaar of langer wachten? Kies dan voor iOS. Ieder besturingssysteem heeft zijn voor- en nadelen.

© PXimport

Grootte

Smartphones komen in allerlei soorten en maten. Ga maar eens de Samsung Galaxy S8 vergelijken met de Sony Xperia X Compact, of de LG G6 met de iPhone SE. Je ziet onmiddellijk grote verschillen in het schermformaat. Grote schermen bieden verschillende voordelen: je kunt er beter video’s op bekijken, je hoeft minder vaak naar beneden te scrollen, gamen is veel leuker, en ga zo maar door. Ze hebben ook een keerzijde: probeer maar eens te gaan zitten als je een telefoon van 5,5 inch of groter in je broekzak hebt zitten. Een nieuwe garderobekast aanschaffen vanwege een telefoon is natuurlijk absurd. En wat dacht je van het dagelijkse gebruik? Met één hand bedienen kun je wel vergeten als je een smartphone met groot scherm koopt.

Compacte telefoons berg je makkelijker op en haal je snel tevoorschijn. Maar jah, je hebt wel een stuk kleiner beeld. Het is goed om te weten dat zowel Android-telefoons als iPhones tegenwoordig in de meest uiteenlopende schermgroottes verkrijgbaar zijn. Dat was vroeger wel anders. Wat is nou het ideale schermformaat? Dat verschilt per persoon. Ons advies: probeer zo veel mogelijk verschillende smartphones uit en kijk welke het prettigst in de hand ligt.

Opslagcapaciteit

Een laatste punt om rekening mee te houden als je een nieuwe smartphone koopt, is de opslagcapaciteit. Je wilt natuurlijk foto’s schieten, video’s maken, apps downloaden en beveiligingsupdates installeren. Voor al deze zaken heb je geheugen of opslagruimte nodig. Hoeveel je nodig hebt? Dat is afhankelijk van wat je met je smartphone gaat doen. Als je voortdurend de amateurfotograaf speelt of hogeresolutievideo’s opneemt, dan gaat je geheugen er een stuk sneller doorheen dan als je dat niet doet.

Kijk ook goed of je het geheugen kunt uitbreiden met microSD-kaart of niet. Bij iPhones is dat niet mogelijk, bij verreweg de meeste Android-telefoons kan dat gelukkig wel.  Zo kun je bijvoorbeeld vrij voordelig een Huawei P10 Lite kopen en op ieder moment besluiten om de opslagcapaciteit uit te breiden.

Doe je voordeel met de bovenstaande tips!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten