abonneren

MoodVision XLF-300

U heeft geen Philips Ambilight-tv maar heeft hier stiekem een beetje spijt van? U kunt ook terecht bij Vogels, die een gelijksoortig systeem biedt -- niet alleen voor uw tv, maar ook voor uw computermonitor!

Volgens Philips is het wetenschappelijk bewezen dat Ambilight voordelen heeft voor u. Het verlichten van de wand achter uw tv zorgt ervoor dat er meer contrast ontstaat tussen het tv-beeld en de omgeving, wat voor minder spanning op uw ogen zorgt. Met andere woorden: u kijkt langer zonder vermoeide ogen te krijgen. Helaas biedt alleen Philips op dit moment verschillende Ambilight-oplossingen, maar met een setje van Vogels komt u een heel eind.

De MoodVision XLF-300 bestaat uit twee led-buizen die u achter uw tv of computermonitor plakt. De buizen zijn met elkaar verbonden door middel van een infraroodontvanger, die op het stopcontact aangesloten wordt. Een afstandsbediening maakt het mogelijk om de led-buizen elke kleur in het spectrum te laten schijnen op verschillende lichtintensiteiten. Zo is er een stand waarin de buizen in een cyclus alle mogelijke kleuren laten zien, zijn de buizen vast te zetten op één bepaalde kleur of kunt u afwisselen tussen een aantal vastgestelde kleuren. De mogelijkheden zijn legio en dankzij de eenvoudige afstandsbediening hoeft u geen ingewikkelde procedures te onthouden. Het is jammer dat de kit van Vogels een stroomstekker beslaat; omdat de kit altijd in combinatie met tv's of monitoren gebruikt zal worden zien we liever dat er een 'doorlus'-mogelijkheid geleverd wordt (bijvoorbeeld de tv op de ontvanger aansluiten) zodat er maar één stopcontact voor de hele installatie nodig is.

Het spreekt voor zich dat de Vogels-oplossing niet te vergelijken is met de geavanceerdere Ambilight-technieken, die automatisch de kleuren aanpassen aan het beeld op uw tv. Wat dat betreft is de Vogels-kit redelijk 'dom': u bepaald welke kleur of kleuren u voorgeschoteld krijgt. Toch werkt dit goed genoeg om de aanschaf te rechtvaardigen. Om de kit aan een test te onderwerpen plakken we de led-buizen achter ons breedbeeld tft-scherm. Vervolgens verduisteren we de kamer, schakelen we de kit in en spelen we een aantal games. Hoewel het moeilijk valt te bewijzen dat onze ogen na meerdere uren spelen minder moe zijn, is in ieder geval duidelijk dat de lampen een speciale atmosfeer aan de game geven. Voor first-person-shooters bevalt ons de kleurencyclus, voor rts-games vinden we wit licht prettiger.

Een echte die-hard gamer zal dus veel lol beleven aan deze kit, evenals verstokte filmfanaten die hun lcd-tv liever uitrusten met deze kit dan een compleet nieuwe Ambilight-tv aan te schaffen. Het blijft uiteraard wel zaak dat uw monitor of tv redelijk dicht op de muur staat, anders heeft de kit weinig zin, maar is dit het geval dan zijn we zeer te spreken over de oplossing van Vogels. Met € 199 hebben we wel onze reserves over de prijs, maar een goedkopere oplossing zonder afstandsbediening (MoodVision XLF-200) is al voor € 149 te koop.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Eenvoudige installatie
  • Alle mogelijke kleuren/intensiteiten instelbaar
  • Intensere gamebeleving
  • 'Dom' systeem kan niet zelf kleur bepalen
  • Geen doorlusmogelijkheid stroom
  • Duur
Hoewel de benaming "poor man's Ambilight" een gemakkelijk oordeel zou zijn, bewijst de set van Vogels wel degelijk zijn dienst. Wie geen Philips-tv heeft kan een hoop lol beleven aan deze tot in detail afstelbare oplossing, maar vooral gamers hebben veel aan de meerwaarde van deze kit. Onze spelervaring is een stuk intenser met bijpassende lichteffecten dan voorheen, maar of dat de hoge aanschafprijs rechtvaardigt blijft de vraag.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie