Lantronics xPrintServer Home Edition

Met Apples AirPrint-technologie kun je vanaf iPhone en iPad draadloos printen. Althans, als je printer dit ondersteunt. Voor oudere printers is er een oplossing in de vorm van deze xPrintServer.
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • relatief eenvoudige installatie
  • AirPrint voor oudere printers
  • Minpunten
  • beperkte plaatsingsmogelijkheden
  • voor zelfde geld AirPrint-printer

AirPrint werkt alleen met (nieuwe) draadloze printers, niet met je “ouderwetse” usb-printer. Als je vaak wilt printen vanaf je iPhone of iPad, maar niet elke keer tussenstappen wilt hoeven maken, dan is de xPrintServer Home Edition in theorie een ideale uitkomst.
Het kleine, witte doosje sluit je met een ethernetkabel op je netwerk aan. In de usb-poort steek je de usb-printer die je wilt delen met je iDevices. Dat werkt verrassend goed: onze Canon-printer wordt door de webgebaseerde installatiewizard meteen gevonden. Een paar stappen later komt een eerste pagina van de rollers. Om de wizard te doorlopen, moet je wel de gecompliceerde pdf-handleiding bij de hand houden. Heb je het eenmaal aan de praat, dan is printen vanaf je iDevice een fluitje van een cent. Heb is belangrijk dat je het adres van de webinterface goed onthoudt, want als je een printopdracht wilt annuleren of een probleem wilt oplossen, dan is dit de plek waar je moet zijn.
Op de xPrintServer zelf zit slechts één statusindicator (de letter X). Bij problemen lees je hier af wat er mis gaat… als je de handleiding bij de hand hebt, want van het knipperende lampje zelf word je weinig wijs. Het was prettiger geweest als Lantronics een klein lcd-schermpje had geplaatst met minder cryptische statusmeldingen.
Een minpunt is dat je het kastje op zowel printer als ethernetkabel moet aansluiten, waardoor je in de plaatsing wat beperkt bent. Het was prettiger geweest als je hem via wifi in het netwerk had kunnen schakelen. En voor € 100 moet je wel héél erg gehecht zijn aan je oude printer, want een nieuwe AirPlay-compatibele printer koop je tegenwoordig voor minder.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Overig

Tags: Airprint, lantronics