abonneren

Irispen Express 6

De Irispen is typisch zo'n product dat de meeste gebruikers niet zal aanspreken, maar een onmisbaar tijdsbesparend hulpje vormen voor mensen die precies weten wat ze ermee moeten doen: bepaalde documenten inscannen. De Irispen Express 6 is een kleine handheld scanner in de vorm van een dik uitgevallen pen.

De Irispen Express 6 is geen conventionele scanner die een hele pagina in één keer scant. De Irispen laat de gebruiker individuele regels tekst of getallen inscannen. De gescande tekst of getallenreeksen kunnen rechtstreeks in elk programma worden ingevoerd. Dat maakt de Irispen een handig hulpje voor mensen die veel aantekeningen uit boeken overnemen of informatie van visitekaartjes halen.

De installatie van de Irispen Express 6 is recht-toe-recht-aan, we draaien de software van de cd en steken de pen vervolgens in een vrije usb-poort. Wanneer de Iris-software eenmaal draait kunnen we aangeven of dat we tekst, getallen of streepjescodes willen inscannen. Ook kunnen we aangeven dat de tekst een bepaalde indeling heeft, zoals dat het geval is bij smalle kolommen of tabellen.

In onze tests bewijst de Irispen zich als uiterst accuraat bij het scannen van gedrukte tekst en barcodes. Handgeschreven tekst kan ook gescand worden, maar de nauwkeurigheid bij het omzetten van handschrift hangt natuurlijk af van het handschrift zelf.

Onze grootste vrees was dat de Irispen niet geschikt zou zijn voor linkshandige gebruikers, maar het tegendeel is waar. De software biedt namelijk een mogelijkheid voor linkshandig inscannen waarbij de tekst zelfs van rechts naar links mag worden ingescand voor mensen die hier prijs op stellen.

Er zijn meer modellen in de Irispen-reeks, waaronder de Executive (€ 202) die geleverd wordt met meer esoterische mogelijkheden zoals het automatisch herkennen van barcodes en het omzetten van gescande tekst naar spraak. De Irispennen zijn dus zeer specialistische apparaatjes, maar wie veel kleine stukken tekst scant zal merken dat hij al snel niet meer zonder kan.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Nauwkeurige resultaten
  • Veel mogelijkheden
  • Goede software
  • Duur
De prijs is wat aan de hoge kant, maar de Irispen Express 6 doet zijn werk met gemak en is dankzij de prima software ook echt makkelijk in het gebruik -- zelfs voor linkshandige mensen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags: