Er zijn maar weinig betaalbare capturekaarten op de markt waarmee u ongecomprimeerde videobeelden in full-hd-resolutie kunt capturen. Om die reden is de Intensity Pro van Blackmagic Design een interessante kaart voor iedere hd-videoliefhebber.

De Intensity Pro maakt gebruik van een pci-express*1-slot. De kaart heeft een hdmi-ingang en -uitgang en beschikt ook over een 26-pin dsub-aansluiting waarop u de bijgeleverde break-out kabel kunt aansluiten. Deze kabel, met maar liefst elf rca-jacks, zorgt ervoor dat u analoog kunt capturen en exporteren in sd- en hd-kwaliteit, door gebruik te maken van de composiet-, svideo- of componentaansluitingen.
De drivers en het meegeleverde captureprogramma Media Express zijn verouderd. Zeer vervelend, zeker als u hier pas na vier uur stoeien achterkomt. Op de site van Blackmagix Design kunt u na registratie updates van de software downloaden. Bij het installeren van de update verschijnt tevens de melding dat de firmware van de Intensity Pro moet worden geüpdate.
Het is knap vervelend als we na het aansluiten van een hd-camera via hdmi nog steeds geen beeld zien. Uiteindelijk blijkt dat we een aantal instellingen moeten aangepassen in het controlepaneel van Blackmagix, dat verborgen zit in het Windows-controlepaneel onder de optie Geluid. Hier geven we aan of we via hdmi, component of svideo willen vastleggen en wat er moet gebeuren met de invoer en uitvoer van de video. Tevens kunnen we het beeld upscalen naar 720p, 1080i of 1080p of downscalen van hd naar sd. Zijn de instellingen in het controlepaneel gelijk aan die van Media Express, dan is de Intensity Pro klaar voor gebruik.
Een eerste capturepoging loopt op niets uit. De harde schijf blijkt de hoeveelheid data (ruim 100 MB/s) van de ongecomprimeerde 8-bit YUV-beelden met een 4:2:2-kleurruimte niet te kunnen verwerken. Door op te slaan naar een schijf in een raid-1-configuratie kan dit probleem worden verholpen. Hebt u geen raid-configuratie, dan kunt u de beelden ook capturen met een mjpeg-codec of in een lagere hd-resolutie.
Na het vastleggen van videobeeld kunnen we de bestandsnaam wijzigen, de eigenschappen bekijken of de video afspelen. De video bewerken is niet mogelijk, daarvoor moet u uw eigen videoapplicatie gebruiken – of de beelden direct vastleggen in Premiere Pro CS4 of Apple Final Cut Pro. Voor deze twee applicaties worden de speciale drivers geïnstalleerd. In Premiere Pro blijkt het capturen makkelijker gezegd dan gedaan. De ene keer wordt de Intensity Pro wel herkend, de andere keer niet.
De vastgelegde beelden van onze hd-camera zijn van zeer hoge kwaliteit. De Intensity Pro plukt de beelden direct van de camera zonder compressie toe te passen. De ongecomprimeerde beelden zien er veel scherper en kleurrijker uit dan de met de h.264-codec opgenomen beelden van de camera zelf. Bijkomend voordeel is dat de ongecomprimeerde beelden makkelijker te bewerken zijn. U kunt dus af met een minder zware computer.
De Intensity Pro kan geen beelden capturen van hdmi-apparaten die beveiligd zijn met hdcp. Mediaspelers, blu-ray-spelers en game consoles vallen dus buiten de boot. U kunt deze apparaten wel analoog afvangen, mits er een componentuitgang aanwezig is. De kwaliteit van deze analoge beelden is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de componentaansluitingen en de componentkabel. Is dit in orde, dan is de kwaliteit zeer hoog.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Zeer hoge beeldkwaliteit

  • Analoge breakout box

  • Moeilijk instelbaar

  • Zeer beperkt capture programma

De Intensity pro is een interessant product voor wie hoogwaardig beeldmateriaal wil opvangen vanaf een goede camcorder of wellicht andere full-hd apparatuur. Verwacht echter niet dat het hdcp-versleuteld beeldmateriaal via hdmi kan opvangen. Wel kan dat via component. En ook dat gaat heel aardig! Jammer genoeg is de software zeer matig en vereist het de nodige kennis om het apparaat goed in te stellen.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten