abonneren

Hyper TX3

Hoewel standaardkoelers geen lawaaiige ondingen meer zijn, is het in veel gevallen niet onverstandig om een koeler van een gerenommeerd merk aan te schaffen. Ze zijn in veel gevallen een stukje stiller en houden de processor tevens koeler. En dat het niet duur hoeft te zijn, bewijst Cooler Master met de Hyper TX3

De Cooler Master Hyper TX3 is de nieuwste budgetkoeler voor socket 775, AM2(+), AM3, 754, 939 en 940. En als bonus past de TX3 ook op de socket voor Core i5: 1156. Met een dusdanig grondige ondersteuning voor processorvoetjes, zijn we ervan overtuigt dat iedereen deze koeler wel kwijt kan in zijn systeem.

Bevestiging


De montage van de TX3 is in principe niet lastig, ware het niet dat Cooler Master duidelijk bespaard heeft op de schroeven waarmee we de montagebeugel moeten vastzetten aan de koeler. Deze draaien namelijk erg gemakkelijk kapot. Pas dus op met vastschroeven en zorg voor een perfect passende schroevendraaier!

Als we de juiste beugel – wij hebben een socket 775-systeem als testplatform gekozen – op de basis van de TX3 hebben vastgezet kunnen we hem met pushpins vergrendelen op het moederbord. Bij AMD werkt het met de welbekende klem. In beide gevallen is het dus een fluitje van een cent.

Prestaties


De prestaties van de TX3 vallen op ons 775-platform: een Asus P5E3-moederbord met een Intel QX6850 en 2GB ddr3-geheugen, niet tegen. De relatief kleine koeler met drie direct-touch-heatpipes houdt de quad core in rusttoestand op ongeveer 45 graden. Onder volle belasting stijgt dit naar de 65 graden. Dat is ruim binnen de marge en een slag beter dan de standaardkoeler.

Als we de QX6850 van 3 GHz naar 3,2 GHz overklokken door de front side bus naar 400 MHz op te schroeven (we houden de Vcore gelijk), stijgt de temperatuur in rust naar 50 graden. Dit is mede het gevolg van het deels uitschakelen van het power management van het Asus-moederbord. Dat is ook te zien aan de temperatuur onder belasting; die verschilt met 68 graden niet zoveel. Echter, hieruit blijkt dat er niet veel ruimte is voor overklokken met deze koeler. We vermoeden dat Cooler Master zich met deze koeler ook niet op de overklokmarkt heeft gericht.

De TX3 is een vrij stille koeler. In rust is hij nagenoeg onhoorbaar. Als we de belasting opvoeren stijgt het toerental van de bescheiden 90 mm-ventilator naar 2100 toeren per minuut en dat maakt hem toch goed hoorbaar. Gelukkig is het geen vervelende frequentie, maar mensen die een geruisloos systeem willen samenstellen, raden we deze koeler in principe af. Al is het natuurlijk mogelijk een andere ventilator op de TX3 te monteren.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Goedkoop
  • Vrij stil in rust
  • Ondersteunt veel sockets
  • Goed hoorbaar onder belasting
  • Schroeven slechte kwaliteit
De TX3 is een prima vervanging voor een standaardkoeler. De Cooler Master is vrij stil en koelt net beter dan een meegeleverd koelblok. En met een prijskaartje van €19 is het zeker geen diepte-investering. Helaas zijn de meegeleverde schroeven van erg matige kwaliteit. Dat is naar ons inzicht een onverstandige bezuiniging en een belangrijk punt van aandacht.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags: coolermaster