abonneren

HA12W 12dBi Directional Antenna

De meeste draadloze routers hebben een omnidirectionele antenne. Dat betekent dat u een groot gedeelte van uw draadloze signaal verspilt, tenzij u de router precies in het midden van uw huis plaatst.

De HA12W is een 12dBi directionele antenne die het netwerksignaal één kant op stuurt, in plaats van naar alle kanten. Dat betekent dus dat u de antenne bij uw voordeur plaatst en naar de achterdeur laat wijzen. Het draadloze bereik zal dan optimaal zijn op deze lijn -- dus overal tussen de voordeur en achterdeur.

In de doos vinden we spullen om de HA12W op muren en ramen te bevestigen. Er wordt een kabel van maar liefst anderhalve meter meegeleverd om de HA12W aan een router te koppelen. De meest voorkomende adapters zijn meegeleverd (rp-sma en rp-tnc), maar let op: de HA12W werkt alleen bij routers waar de antenne van losgemaakt kan worden. Hoewel dit voor de meeste merken en typen opgaat, bestaan er wel degelijk routers waar de antennes in vastgezet zijn. Het is ook mogelijk om de directionele antenne te gebruiken op uw desktop- of laptop-pc. U heeft dan een pcmcia- of usb-netwerkadapter nodig met een antenneingang.

Om de HA12W te testen maken we gebruik van we een 802.11g-laptop en bijbehorende router. We verwijderen ons van de router tot het signaal uitvalt, en bevestigen vervolgens de HA12W aan de netwerkkaart. Richten we de HA12W op onze router, dan krijgen we niet alleen ons signaal terug maar het signaal is ook nog eens flink sterk. Sterker nog: we zien ook opeens allerlei netwerken in de omgeving die we voorheen niet zagen. Hier merken we eens te meer dat het om een directionele antenne gaat, want bij het draaien van de antenne krijgen we constant andere resultaten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Vergroot het bereik in een bepaalde richting
  • Eenvoudig aan te sluiten
  • Niet geschikt voor groter totaalbereik
Wie zijn draadloze netwerk in een bepaalde richting wil uitbreiden, moet zeker eens de HA12W uitproberen. Mensen die het totale bereik van het netwerk willen vergroten zijn beter af met een omnidirectionele oplossing.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie