abonneren

Gatekeeper Card Pro

Het idee achter Yoggie's Gatekeeper Card Pro is dat u als laptopgebruiker beschermd wordt tegen de meest voorkomende beveiligingsrisico's, zonder dat u lastige softwaretools hoeft te installeren. Helaas is de oplossing noch compleet, noch perfect.

De Gatekeeper Card Pro is uitgevoerd als een kleine ExpressCard/34-adapter. In feite is de Gatekeeper een complete beveiligingscomputer, inclusief zijn eigen processor en geheugen, in staat om maar liefst 13 beveiligingsapplicaties te draaien. Een speciaal voor beveiliging aangepaste Linux-distributie dient als platform voor deze applicaties. Zo is er een stateful inspection firewall aanwezig, evenals tools die voor bekende malware, virussen, spam, spyware en phishing-pogingen scannen. Speciale proxies bieden beveiliging bij het verzenden en ontvangen van mail (pop3 en smtp) en zowel het web- (http) als ftp-verkeer worden beschermd door middel van url-controle, content filtering. Indringers op uw netwerk worden gedetecteerd en tegengehouden. De Gatekeeper Card Pro bevat zelfs een vpn-client, die met een grote verscheidenheid aan software- en hardware-gateways gebruikt kan worden. Bent u er nog?

We testen de Gatekeeper Card Pro op een aantal notebooks. De Gatekeeper doet inderdaad wat Yoggie beweert: het blokkeert onze testvirussen en herkent potentiële spamberichten. Het is nagenoeg onmogelijk om de Gatekeeper te omzeilen; speciale wachtwoorden maken het onmogelijk de software te stoppen en wie de card uit de laptop trekt, krijgt meteen geen toegang meer tot zijn netwerkverbindingen. Met dit in het achterhoofd, moeten we toch wijzen op een aantal beperkingen.

Om te beginnen: de Gatekeeper Card Pro kan alleen gebruikt worden op notebooks met een ExpressCard-slot, anders moet u kiezen voor een onhandige usb-uitvoering. Het werkt alleen samen met een 32-bit versie van Windows XP of Vista; het installatieprogramma past de netwerkverbindingen van uw besturingssysteem namelijk zodanig aan, dat ze vanaf dat moment via de Yoggie-kaart lopen. Dit werkt vooralsnog niet onder 64-bit besturingssystemen.

Een ander nadeel is dat de kaart alleen beschermt tegen bedreigingen die via het netwerk binnenkomen. Een virus dat op onze usb-stick staat, kan vrolijk zijn gang gaan op onze laptop. Ook virussen die via een geëncodeerde https-url of via een attachment in een imap-mailbox binnenkomen, ziet de kaart geheel over het hoofd. Voor volledige bescherming blijft u dus extra software nodig houden.

Een ander probleem steekt zijn kop op wanneer we onze laptop uit de slaapstand ontwaken. De Yoggie-kaart neemt een aantal minuten de tijd om te ontwaken; gedurende deze tijd kunnen we de netwerkverbinding niet gebruiken. De anti-spam-beveiliging is ook wat aan de eenvoudige kant: het bevat geen mogelijkheden spam te blokkeren of in quarantaine te plaatsen, het enige wat de beveiliging doet is een waarschuwing toevoegen aan de onderwerpregel. U moet dus nog steeds uw eigen mailprogramma aanpassen om spam te filteren.

In het voordeel van de Gatekeeper Card Pro is dat hij weinig onderhoud vereist, indien eenmaal geïnstalleerd. We hebben de kaart standalone getest, maar bedrijven kunnen de Gatekeeper Card Pro ook via een speciale server beheren. Updates voor de software op de Gatekeeper Card Pro worden automatisch opgehaald en toegepast.

De kaart biedt een eenvoudige keuze tussen drie beveiligingsniveau's: laag, middel en hoog. Deze standen kunnen naar wens verder aangepast worden. Een grafisch display geeft het risiconiveau aan, met afzonderlijke metertjes om het aantal firewall-, malware- en IDS/IPS-acties weer te geven. Het is mogelijk tot in detail te bekijken wat de kaart uitgevoerd heeft.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • meest relevante beveiligingssoftware op één enkele kaart
  • lastig te omzeilen/uitschakelen
  • minimale impact op systeemprestatie
  • beschermt alleen netwerkverbinding
  • ontwaakt traag uit slaapstand
  • beperkte instelmogelijkheden
Tijdens het gebruik met de Gatekeeper Card Pro valt ons op hoe eenvoudig en effectief deze hardwareoplossing werkt. Er zijn maar weinig betere manieren om uw netwerk te beschermen, maar wie complete veiligheid verlangt is alsnog aangewezen op extra programmatuur.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags:

Laatste reactie