abonneren

Dual Hybrid Pro PCI-Express

Pinnacle's eerste tv-kaart voor de pci-express-bus is gelijk een alleskunner: twee hybride tuners kunnen zowel analoge als digitale tv Ć©n radio aan.

Sinds 10 december zijn de publieke zenders op zwart gegaan voor wie nog via de ether tv kijkt. Nederland 1, 2 en 3 zijn alleen nog maar via dvb-t verkrijgbaar. Voor dvb-t is een ontvanger nodig die op de tv kan worden aangesloten. Het alternatief is dvb-t op uw computer of laptop kijken: dvb-t-onvangertjes via usb of pci zijn niet duur meer. Pinnacle komt om aan alle wensen te voldoen met de Dual Hybrid Pro PCI-Express, een insteekkaart voor uw pc die voorzien is van twee hybride aansluitingen. Op deze manier kunt u analoge tv, digitale tv, analoge radio of digitale radio luisteren.

De Dual Hybrid Pro PCI-Express is één van de eerste pci-express-producten op de markt, afgezien van grafische kaarten. De kaart is in een handomdraai geïnstalleerd en biedt een interessant extra'tje: wake-up-functionaliteit. Door het doorlussen van de aan/uit-stekker van de pc via de tv-kaart kan deze de computer op zijn eigen houtje in- en uitschakelen. Handig als u programma's gescheduled wilt opnemen maar uw pc niet constant aan wil laten staan. Ook de software is in een handomdraai geïnstalleerd; wel onhandig is dat u een serienummer nodig hebt voor het meegeleverde Media Center-programma. Verlies vooral het cd-hoesje niet of schrijf het nummer ergens op!

De installatiesoftware is op sommige punten nogal onduidelijk. Het scannen naar kanalen kan op zes manieren (zeven als u internetradio meetelt) en aanvankelijk is niet duidelijk hoe alleen de juiste aansluiting gescand kan worden; het lijkt erop alsof Pinnacle alle mogelijke aansluitingen met alle mogelijke ontvangstsoorten wil combineren. Wie het truucje eenmaal doorheeft kan snel aan de slag: Pinnacle herkent al onze kabelkanalen en weet bij de meesten ook nog eens de juiste naam te noemen. Dat hebben we wel eens slechter gezien. Ook de drie digitale tv-kanalen worden snel herkend, maar u zult wel een eigen antenne moeten kopen: Pinnacle heeft beknibbeld op accessoires en een antenne achterwege gelaten.

Bij het pakket zit een proefversie van een electronische programmagids meegeleverd. Vooral als u de zendernamen bij installatie goed heeft ingevoerd, is het koppelen van de gids aan de zenders een makkie. De EPG herkent al onze populaire Nederlandse kanalen en vanuit het Pinnacle Media Center is zo makkelijk te zien wat later die dag op tv komt. De tv-gids is minder gebruikersvriendelijk dan de oplossing die Microsoft in zijn Windows Media Center gebruikt.

Met de meegeleverde afstandsbediening gaat het switchen tussen kanalen redelijk vlot. De meegeleverde Media Manager kan al uw foto-, video- en muziekbestanden in een database opnemen en zo vanuit het Pinnacle Media Center beschikbaar maken. Dit alles-onder-één-dak-principe werkt prettig, maar hier en daar zitten nog wat kleine 'bugs': zo vergeet Pinnacle steevast de trackvolgorde van onze mp3-cd's en sorteert de nummers op alfabet. Jammer. Qua mediamangement haalt het Pinnacle Media Center het sowieso niet bij Microsoft's MCE, maar de applicatie is zeker bruikbaar en biedt voor normaal gebruik voldoende mogelijkheden.

De aanwezigheid van een tweede tuner opent perspectieven. Picture-in-picture is de meest in het oog springende mogelijkheid en zelfs te gebruiken als u maar één aansluiting gebruikt. Van zowel het originele kanaal als het PiP-kanaal kan er getimeshift worden. Erg netjes. De grootte van de timeshiftbuffer in minuten is in het configuratiescherm in te stellen. Het opnemen van tv-materiaal is uiteraard ook mogelijk; Pinnacle biedt hier de formaten mpeg1, mpeg2, mpeg4 en DivX voor aan.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Twee hybride tuners
  • Functionele mediacenter-software
  • Installatie niet altijd even duidelijk
  • Software kan niet tegen eenvoud Windows MCE op
De Pinnacle Dual Hybrid Pro PCI-Express is een uitstekend product. Twee hybride tuners zorgen ervoor dat u alle mogelijke aansluitingen kunt realiseren, en de kaart is klein genoeg voor een mediacenter-pc'tje. Helaas sluit de software nog niet helemaal aan op de hardware: Pinnacle's Media Center bevat nog veel kleine bugs en eigenaardigheden. Wie echter bereid is hier wat tijd in te steken heeft aan deze bundel een uitstekende tv-oplossing.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags: tv-tuners

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord