abonneren

Dominion KX II-101

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Het beheren van servers op afstand kan behoorlijk lastig zijn. Natuurlijk staan er bepaalde tools als Windows Remote Desktop en VNC tot uw beschikking zodat u niet fysiek naar de server hoeft te lopen, maar dat werkt alleen wanneer het besturingssysteem zelf al draaiende is.

Wanneer remote management (beheer of afstand) tot uw takenpakket behoort, dan zou de Dominion KX II-101 wel eens een interessant product voor u kunnen zijn. Het is een betaalbare kvm-over-ip-oplossing die u op afstand servers laat beheren tot op het bios-niveau. In tegenstelling tot veel kvm-producten is de Dominion KX II-101 een complete oplossing, dat wil zeggen, alle kabels die u nodig heeft zijn in de doos bijgeleverd. Daarnaast is het apparaat met slechts één poort bedoeld voor het beheer van één server op afstand, waardoor de kosten laag gehouden kunnen worden.

De eenvoudige installatie is een kracht van de Dominion. Het apparaat is daarnaast zo klein, dat het ruimte inneemt in een serverrack. Wilt u dit toch, dan worden er rack mounts meegeleverd. Het apparaat kan bevestigd worden aan de host server en wordt aangesloten op de 15-pins vga-interface plus de ps/2-aansluitingen voor muis en toetsenbord. Een dvi-connector is niet beschikbaar, maar omdat er maar weinig servers zijn met deze aansluiting zien we dit niet als een ernstig gebrek.

Voor servers zonder ps/2-poorten is er een usb-aansluiting, die ook aangesloten moet worden wanneer we gebruik willen maken van de 'virtual media'-mogelijkheden van de Dominion KX II-101. Een andere standaardoptie is een kabel om een lokale console aan te sluiten. Een utp ethernetpoort verbindt de KX II-101 met het lokale netwerk en de kvm-switch ondersteunt 802.3af Power-over-Ethernet (PoE), waardoor de meegeleverde stroomadapter niet verplicht is.

Het maakt niet uit welk besturingssysteem er op de server draait en om de switch te gebruiken zijn er zo goed als geen aanpassingen nodig. Wel belangrijk is dat we de juiste video-instellingen kiezen, maar de meest voorkomende instellingen staan gewoon in de lijst. De hoogst ondersteunde resolutie is 1600x1200 op 60 Hz. In sommige gevallen loont het ook de gevoeligheid van de muis in te stellen om de muiscursor wat responsiever te maken, maar in ons testscenario met een bestaande Windows-server is het in ieder geval niet nodig. We krijgen acceptabele prestaties, zowel via het lan als via een beveiligde vpn-tunnel via breedband internet.

We zijn onder de indruk van de 'virtual media'-optie in deze tweede generatie Dominion KX-switches. Alle opslag op de lokale pc kan rechtstreeks geraadpleegd worden op de remote server, alsof de harde schijf daar fysiek aangesloten is. Dit lukt ons ook met een usb-geheugensticks waar een iso cd-rom-image op staat: het installeren van applicaties op de remote pc vanaf de lokale server is een fluitje van een cent. Na een reboot van de server op afstand hebben we de beschikking over onze nieuwe applicaties.

De KX II-101 kan geconfigureerd worden via een webinterface en er is een compleet scala aan beveiligingsopties beschikbaar, waaronder gebruikersauthenticatie via Active Directory, LDAP of Radius-servers -- plus encryptie van zowel de kvm- als de virtuele sessies door middel van 256-bit AES. Een andere optie om de KX II-101 te configureren is de meegeleverde losse tool. Daarnaast kan de switch opgenomen worden in grotere Raritan kvm-netwerken. De documentatie mag wat ons betreft nog een stuk duidelijker, maar alle informatie is terug te vinden.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Kleine form factor
  • Gebruikersauthenticatie en 256-bit encryptie
  • Usb-ondersteuning
  • Virtual media
  • Prima muis-synchronisatie
  • Duur alternatief voor remote access-software
  • Geen dvi-connector
De Raritan Dominion KX II-101 is een uitstekende oplossing voor situaties waarin software als VNC en Windows Remote Desktop niet voldoen. De KX II-101 blinkt vooral uit in beveiligingsmogelijkheden, al is de 'virtual media'-functionaliteit ook uiterst welkom.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags: Kvm

Nieuws headlines

Laatste reactie