abonneren

Dit zijn de 5 best betaalde IT’ers en hun uitdagingen

Onlangs heeft Yacht een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat de vraag naar e-skills in alle sectoren de komende tijd onverminderd hoog blijft. Daarnaast veranderen IT-functies nog altijd razendsnel. Wij zetten de top van IT’ers wereldwijd op een rij. Hoe zijn zij aan de top gekomen, wat waren hun uitdagingen en wat maakte ze bijzonder?

  Lees hier wat dit betekent.

1. Bill Gates – Geschat salaris: 3,7 miljard dollar per jaar

Niet alleen is Bill Gates de rijkste IT’er ter wereld, hij is ook nog eens de rijkste man ter wereld. Dat Gates zijn miljarden heeft vergaard met het door hem opgerichte Microsoft is bekend, maar wat minder bekend is, is dat Gates in het begin van zijn carrière tegen het probleem aan liep waar veel IT’ers vandaag de dag nog steeds mee te maken hebben. Samen met zijn partner Paul Allen moest hij software schrijven voor hardware die hij zelf nog niet eens in handen had. Waar dit meestal voor problemen zorgt, ging het bij Gates in één keer goed. De rest is geschiedenis. 

2. Mark Zuckerberg – Salaris: 1 dollar per jaar (en alle inkomsten van aandelen)

Zuckerberg vindt dat hij genoeg heeft verdiend en neemt daarom genoegen met 1 dollar per jaar. Voordat hij op dat niveau kwam, liep hij met Facebook tegen een flink aantal uitdagingen aan. De grootste uitdaging was volgens Zuckerberg, dat er van hem verwacht werd privacy te respecteren, maar dat hij daarvoor werknemers moest betalen, wiens salaris betaald moest worden vanuit hogere advertentie-inkomsten, hetgeen weer rechtstreeks botste met privacy-problematiek. Het is de balans tussen privacy en winstmaximalisatie waar veel IT-gerelateerde bedrijven tegenaanlopen. Transparantie, communicatie en goede partnerships hielpen Zuckerberg dit probleem uiteindelijk overwinnen.

3. Jeff Bezos – Salaris 82.000 dollar per jaar (plus miljoenen aan bonussen)

Hoewel Jeff Bezos uiteindelijk de website van Amazon zelf niet geprogrammeerd heeft, was hij wél de programmeur met het idee. De uitdaging waar hij tegenaan liep is ook vandaag de dag nog relevant: hij wilde een e-commerce website bouwen op het moment dat veel mensen nog niet eens wisten wat internet was. Zo zijn er ook tegenwoordig nieuwe technologieën die zich nog moeten bewijzen, maar waar wel in geïnvesteerd moet worden (denk aan Virtual / Augmented Reality). Partijen overtuigen van een technologie die nog niemand kent, om ervoor te zorgen dat je voorloper bent (en blijft). Het kostte Bezos jaren, maar dat hij de uitdaging overwon staat buiten kijf.

4. Larry Page - Salaris: 1 dollar per jaar (en alle inkomsten van aandelen)

Oprichter en (inmiddels) CEO van Google, Larry Page had in 2001 moeite met de snelheid waarmee zijn bedrijf was gegroeid. Hij had het gevoel dat de organisatie te veel lagen had, en dat projectmanagers zorgden voor ruis op de lijn (omdat zij zelf geen kennis hadden van de zaken waar hun werknemers aan werkten), waardoor hij zijn werknemers niet kon bereiken. Hij deed iets waar maar weinig collega’s hebben gedaan: hij ontsloeg in één klap alle projectmanagers en nam een VP of engineering in dienst. Helaas voor Page werkte zijn revolutionaire visie niet en ontstond er chaos. Uiteindelijk nam Google schoorvoetend weer projectmanagers aan. Als medeoprichter kostte het Page niet de kop, maar het was wel een schoolvoorbeeld van het feit dat een schoenmaker het beste bij zijn leest kan blijven.

5. Sergey Brin - Salaris: 1 dollar per jaar (en alle inkomsten van aandelen)

De uitdaging van Sergey Brin is een vrij grappige, hij heeft er namelijk voor gezorgd dat wij tegenwoordig zoeken met Google.com en niet met Googol.com. Brin had samen met zijn partner Larry Page het zoekalgoritme bedacht en Brin vroeg zijn vriend Sean Anderson om een naam te bedenken. Deze bedacht Googolplex (een gigantisch getal), en Brin liet Anderson uitzoeken of het domein van de afkorting daarvan, Googol, nog vrij was, in plaats van het zelf te doen. Dat was het, maar alleen omdat Anderson een tikfout maakte. Anderson gaf door aan Page dat Google.com nog vrij was, en Page registreerde dit in plaats van Googol.com. Een klassiek voorbeeld van ruis op de lijn, omdat de uitvoerende partij niet bekend is met de terminologie. Wie weet was Google met een andere naam lang niet zo succesvol gebleken.

Toegevoegde waarde van het netwerk

Alle bovenstaande verhalen hebben één gemene deler: de vijf bestbetaalde IT’ers kwamen en bleven niet zonder hulp aan de top en vertrouwden op hun netwerk. Wil jij ook aan de top komen én blijven? Dan is nú het moment om je aan te sluiten bij een sterk netwerk. Een voorbeeld van zo’n goed netwerk is Yacht: uitdagende opdrachten, een sterk netwerk binnen het vakgebied, interessante vakevents en deskundige recruiters en consultants. Meer informatie vind je hier.

Geschreven door: partner op

Category: Partnerbijdrage, Overig

Tags: best betaalde it-er, Sergey Brin, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Bill Gates, it baan, it-er, it-ers, it, Banen, Larry Page