abonneren

Disc Publisher

Schijn bedriegt: het kleine apparaat dat we van Primera ontvangen is een volwaardige productiemachine voor het maken van cd's en dvd's. De Disc Publisher SE zorgt naast het beschrijven en bedrukken van de schijfjes ook voor het automatisch wisselen ervan. Het apparaat overtuigt door zijn solide bouw.

De Primera Disc Publisher SE is in enkele minuten gebruiksklaar. De printkop wordt automatisch uitgelijnd, maar heeft wel een leeg schijfje nodig voor deze procedure. Tijdens het gebruik merken we dat de robotarm niet helemaal secuur werkt: schijfjes die gereed zijn worden soms scheef in de tray gelegd.

De automaat kan overweg met orders tot 20 exemplaren. Primera legt de nadruk noch op print- en noch op brandsnelheid: voor een cd van 700 MB heeft het apparaat minimaal vijf minuten nodig voor het branden en printen. Daarmee breekt Primera zeker geen snelheidsrecords. Het grote voordeel moet dan ook gezocht worden in de automatisering van het brand- en drukproces. Heeft u eenmaal op de startknop gedrukt dan verloopt het proces volautomatisch, tot het gewenste aantal cd's of dvd's in de tray ligt.

De drukkwaliteit van de Primera is niet om over naar huis te schrijven, maar voldoet en ligt net onder het niveau van de huidige Epson- en Canon-printers. De oorzaak van de matige drukkwaliteit: de Disc Publisher heeft geen zwarte inkt in de combipatronen opgenomen. Zwarte tinten moeten dus uit de drie aanwezige kleuren (cyaan, magenta en geel) samengesteld worden. Wat voor zwart moet doorgaan is zeker geen donker, verzadigd zwart -- eerder zeer donker bruin.

Van grote invloed op de kwaliteit van de bedrukking is welke soort schijfjes er gebruikt worden. Primera heeft de Disc Publisher voorzien van een lijst van aangeraden schijfjes van verschillende fabrikanten. Overigens kunnen alle mogelijke schijfjes bedrukt worden, wanneer ze maar over een oppervlak beschikken die voor inkjet geschikt is.

Wat ons opvalt wanneer we een kijkje nemen in het binnenste van de Disc Publisher is dat de printtechniek afkomstig is van Lexmark. Juist deze fabrikant heeft geen printers in het assortiment die cd's en dvd's kunnen bedrukken. De Disc Publisher kan met één inktpatroon, die ongeveer € 38 kost, zo'n 50 schijfjes bedrukken. Dat leidt tot vrij hoge drukkosten van ongeveer 77 cent per schijfje. Met deze prijs moet dus zeker rekening gehouden worden bij het produceren van cd's en dvd's.

De Primera Disc Publisher SE is met een verkoopprijs van € 1500 een goed instapapparaat. Het apparaat zal geen prestatieprijzen in de wacht slepen, maar de volautomatische werking ontlast een hoop arbeidsuren die anders in het branden en drukken gestoken hadden moeten worden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Eenvoudige, volautomatische werking
  • Matige printkwaliteit
  • Robotarm niet helemaal stabiel
De Primera Disc Publisher biedt een solide verwerking en veel functionaliteit voor een acceptabele prijs van € 1500. De zwaktes zijn het gemis aan zwarte inkt en kleine problemen bij de uitvoertray.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags: