abonneren

Disc Publisher Pro

Even snel een cd'tje of dvd'tje branden is een vrij triviale zaak, maar wanneer u deze schijfjes in grotere hoeveelheden moet produceren wordt het een vervelend, tijdrovend klusje. De Disc Publisher Pro van Primera neemt veel werk uit handen door het branden automatisch te regelen.
Het apparaat print ook meteen labels op uw schijfjes om ze een professionele uitstraling te geven.

De Disc Publisher Pro kan tot 500 schijfjes per dag produceren en heeft de omvang van een grote bureauprinter, met een kap van transparant plastic om stof en vieze vingers buiten de deur te houden. Binnenin het apparaat treffen we twee Pioneer cd/dvd-branders aan, plus een 4800 dpi kleuren inkjetprinter uit de stal van Lexmark en speciaal aangepast voor het printen op cd-labels. We zien twee verwijderbare schijftrays, één voor de onbeschreven schijfjes en in de andere komen de schijfjes terecht wanneer ze klaar zijn. Een robotarm beweegt de schijfjes heen en weer.

Een usb2.0-kabel verbindt de Disc Publisher Pro met een pc. Op de meegeleverde installatie-cd vinden we een driver voor Windows XP en Windows Vista, evenals twee softwareprogramma's. Het programma waarmee u de schijfjes vult en die het kopieerproces in gang zet heet PT Publisher, terwijl u met Surething de labels voor uw schijfjes ontwerpt. Afbeeldingen die gemaakt zijn in Photoshop, Coreldraw of andere applicaties kunnen probleemloos afgedrukt worden. Mac-gebruikers krijgen hun eigen software om labels te ontwerpen en de Disc Publisher aan te sturen.

De installatie van de Disc Publisher Pro duurt een half uur. Het product is eenvoudig te gebruiken: handige, duidelijke stap-voor-stap-instructies loodsen u door het proces en u kunt vooraf of tijdens het maken van de schijfjes uw labels ontwerpen. We volgen de instructies in de handleiding en binnen enkele minuten zijn we bezig met het kopiëren van een bestaande dvd. De meeste schijfformaten worden probleemloos ondersteund, PT Publisher kopieert het origineel als een image op de harde schijf. Ook het maken van eigen dvd's is kinderlijk eenvoudig.

De tijd die nodig is om een schijfje te produceren hangt af van de hoeveelheid data die u er op wilt schrijven en de snelheid van het schijfje dat u gebruikt. Het proces is in ieder geval niet snel te noemen. Ook de usb-verbinding is een beperkende factor. Maar omdat er twee drives aanwezig zijn kunnen er ook twee schijfjes tegelijkertijd gebrand worden en de machine kan rustig aanstaan zonder dat u aanwezig bent. Er kunnen 50 schijfjes in één keer worden geplaatst; koopt u de optionele kioskadapter dan gaat dit aantal omhoog naar 100.

Het proces is fascinerend om te zien: de schijflades die automatisch openen en sluiten, de robotarm die de schijfjes oppakt en verplaatst, het automatisch tellen om te zien dat er geen fouten gemaakt zijn... ook het printen gaat redelijk rap. Het eindresultaat is een professioneel uitziend label in heldere, waterbestendige kleuren. Dat 'inkjet printable schijfjes' benodigd zijn is geen probleem; deze zijn bij vrijwel elke winkel te verkrijgen. Ook de twee inktcartridges zijn eenvoudig te vervangen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • twee drives
  • kleuren labelprinter
  • meegeleverde designssoftware
  • Windows- en Mac-ondersteuning
  • geen blu-ray-ondersteuning
  • usb-verbinding beperkt snelheid
De Disc Publisher Pro is zeker niet goedkoop, maar het apparaat is ook duidelijk niet voor de hobbyist bedoeld. Primera biedt met dit apparaat een robuuste, professionele manier om schijfjes te produceren. Dit moet een hoop doelgroepen aanspreken, waaronder kleine softwarebedrijfjes, fotografen, muzieklabels en nog veel meer.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie