abonneren

Review: D-Link DIR-880L, op bijna alle punten vernieuwend

D-Link viel de afgelopen jaren op door hun cilindrisch gevormde routers. Daar is het bedrijf bij dit nieuwste topmodel van afgestapt. De DIR-880L ziet er weer uit als een ‘normale’ router en heeft net zoals bijna alle andere high-end routers grote externe antennes.
Score
80
  • Pluspunten
  • Geschikt voor mobiel gebruik
  • Nieuwe interface
  • Goede prestaties
  • Minpunten
  • Prestaties op 5 GHz (802.11n en 802.11ac) zijn wisselend

None

Gebaseerd op de tests die wij hebben uitgevoerd, zijn de draadloze prestaties van de D-Link DIR-880L over het algemeen uitstekend te noemen. Met name op 2,4 GHz zien we dat hij met de beste mee kan. Op de nieuwe 802.11ac-standaard zijn de prestaties wat wisselend.

Of je het een mooie router vindt, is uiteraard een persoonlijke kwestie. Als hij in je meterkast komt te staan of ergens anders op een plek waar niemand hem ooit ziet, is dat sowieso niet belangrijk. Al lijkt het er gezien de witte vormgeving wel op dat D-Link verwacht dat hij in het zicht gaat staan. De witte variant is vooralsnog de enige die in Nederland gevoerd gaat worden.

Lees ook: Review: D-Link DCS-2136L Wireless AC Day/Night Camera

Buitenkant

Als we de buitenkant van de router bekijken, dan zien we dat D-Link goed heeft nagedacht over de plaatsing van de usb 3.0-aansluiting en de WPS-knop. Die zitten aan weerszijden aan de zijkant. Bij veel andere routers moet je daarvoor aan de achterkant van het apparaat zijn en die is over het algemeen niet echt goed bereikbaar. Verder zitten achterop uiteraard de vier LAN-aansluitingen en de WAN-aansluiting, allemaal van de Gigabit-variant. De snelheden die we hebben behaald bij het overzetten van een filmbestand van en naar een aangesloten harde schijf, zijn alleszins acceptabel. Lezen gaat met 45 MB/s en schrijven met ruim 30 MB/s. Als de router tegelijkertijd zwaar wordt belast via wifi, dan zakken de scores met zo’n 10-20 MB/s, maar dan nog zijn ze zeker bruikbaar voor bijvoorbeeld het streamen van content naar meerdere afspeelapparaten.

Gebruikersinterface

De grootste wijziging heeft D-Link aan de ‘binnenkant’ doorgevoerd. We doelen daarbij niet zozeer op de gebruikte techniek die op het bordje zit. Dat is dezelfde die we aantroffen op bijvoorbeeld de ASUS RT-AC68U, dus dat zou je zelfs wat gedateerd kunnen noemen. Nee, we hebben het dan over de gebruikersinterface. Routerliefhebbers kennen vast nog wel de oude oranje interface, met enorm veel mogelijkheden, maar niet altijd een even overzichtelijke indeling. De nieuwe interface is overduidelijk niet meer uitsluitend gericht op mensen die vertrouwd zijn met het knutselen in de instellingen van een router. Zo is het thuisnetwerk grafisch weergegeven, waarbij je precies kunt zien hoeveel apparaten er zijn verbonden met de router en hoe ze dat zijn (bekabeld of draadloos). Ook de andere pagina’s zijn op een soortgelijke gebruiksvriendelijke manier ingericht. QoS instellen gaat bijvoorbeeld met behulp van drag and drop. Je hoeft hier geen regels meer voor aan te maken.

Mobiel bedienen

We gebruiken met zijn allen steeds meer en vaker mobiele apparaten. Daar heeft D-Link ook rekening mee gehouden. Zo is er de QRS Mobile-app, waarmee je de eerste installatie kunt doen vanaf je Android- of iOS-apparaat. Verder is er ook de MyDlink Lite-app, die een selectie aanbiedt van de instellingsmogelijkheden van de router. D-Link heeft zelfs een mobiele versie van de ‘gewone’ interface gemaakt, zodat je ook vanuit de browser op je tablet of smartphone naar de router kunt navigeren.

Voor meer informatie: www.d-link.nl

Geschreven door: Chabelli Stoekenbroek op

Category: Review, Overig

Tags: d-link dir-880l kopen , d-link dir-880l, router d-link dir 880l, router d-link , d-link dir-880l review, d-link dir-880l router, d-link router, d-link dir-880l wireless ac 1900