abonneren

Coolermaster Hyper 612S

Cooler Master zou Cooler Master niet zijn als ze niet regelmatig een nieuw model cpu-koeler op de markt zetten. Recent is de Hyper 612S verschenen. Een heatpipe koeler met 6 heatpipes. Voor de heethoofden dus!

De Hyper 612S is een forse koeler. En met iets meer dan 800 gram ook geen hele lichte jongen, al kennen we modellen die veel meer wegen. We denken aan de volledig koperen TRUE van tegen de 1,5 Kg.
 

Geen direct touch

Opvallend is dat Cooler Master deze keer niet heeft gekozen voor direct touch. Iets wat bij de Hyper 212 bijvoorbeeld wel het geval was. Direct Touch hoeft overigens niet beter te zijn. De hitte wordt zonder direct touch in principe beter verdeeld over de heatpipes. Echter met direct touch kan het iets sneller worden opgenomen. Het ligt dus volledig aan het ontwerp en implementatie wat beter werkt.

De Hyper 612S ondersteunt nagenoeg alle huidige sockets. Van de relatief oude Intel 775 en AMD AM2 tot en met de nieuwe 1155 en FM1. Ook zijn grote, hete quad en hexacores geen probleem. Kortom: als de bijna 17cm hoge koeler in de kast past, moet het goed vertoeven zijn met deze Cooler Master.

Balans

Waar het - als de koeler past - om gaat bij koeling, is de balans tussen koelvermogen en geluidsproductie. Ideaal gezien is een koeler onhoorbaar en het koelvermogen oneindig. Helaas laat de natuurkunde dat niet toe. Er moet toch een luchtstroom zijn. En hoe meer lucht er door de koelvinnen geblazen mag en kan worden en hoe meer koel-oppervlak, hoe hoger het koelvermogen.

Het installeren van de Hyper 612 is niet lastig. Het is een kwestie van de juiste beugels op de basis van de koeler schroeven. De schroefjes in de juiste positie zetten en de basis aan de achterzijde van het moederbord in de juiste positie zetten. Dan nog een par moertjes erop en klaar. Het is te doen in je eentje, maar echt gemakkelijk is het niet. Noctua doet het bijvoorbeeld beter. Maar Cooler Master is een stuk goedkoper en verslaat weer wel bijvoorbeeld Scythe op gebied van bevestiging en degelijkheid.

Master of Cooling

Hoe zit het met geluid en koeling. Uitstekend! Een i7 965 houdt hij op basissnelheid onhoorbaar stil. In rust is de temperatuur ongeveer 32 graden. Onder belasting tikt hij net de 50 graden aan. De ventilator komt eigenlijk nooit boven de 1000 tpm, al is dat ook afhankelijk van de moederbordinstellingen.

Gaan we overklokken met voltages die richting de 1,35 en snelheden richting de 4 GHz, dan krijgt de 612 het wat lastiger. 80 graden onder belasting is geen uitzondering. Kortom: niet doen als je langer met de cpu wilt doen. Overigens kennen we geen luchtkoeler die dat veel beter doet. Wellicht een Mugen 2 met twee fans, of een Noctua NH-D14, maar dan zit je ook meteen een prijsklasse hoger.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Koelt uitstekend
  • Stil
  • Scherp geprijsd
  • Montage kan makkelijker
De Hyper 612 is een uitstekende koeler met een zeer gunstige prijs/kwaliteitsvehouding. Voor ongeveer 40 euro krijg je een forse koeler met een uistekend koelvermogen en een indrukwekkend lage geluidsproductie.

 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Overig

Tags: coolermaster

Nieuws headlines

Laatste reactie