abonneren

Colormunki Photo

De Colormunki Photo van X-Rite is een 'multi-purpose' usb-apparaatje om de kleur van uw randapparatuur mee te beheren. Het zorgt niet alleen voor een calibratie van uw monitor, maar ook van uw printer. Daarnaast kan het kleurwaarden uitmeten van elk oppervlak dat u maar kunt bedenken.

Een grote, roterende schijf in het midden van de Colormunki-behuizing bevat een lichtbron en lichtsensor. De schijf heeft één knop en een doorzichtige witte indexmarker aan beide zijden, die verlicht wordt door pulserende witte leds. We schakelen de Colormunki in de meetstand door de schijf zodanig te draaien dat de sensor uitgelijnd is met het juiste diagrama in de behuizing.

Zetten we de Colormunki in de verticale positie dan meten we het omgevingslicht; tussen deze stand en 90 graden met de klok mee kan de Colormunki het reflectielicht meten van een beamerscherm. De zelfcalibratie wordt geactiveerd op 135 graden, en de 180-graden-positie wordt gebruikt voor het calibreren van monitoren en het uitlezen van printvoorbeelden. Een klein knopje in de hoek van de behuizing tovert een klepje tevoorschijn. Een indicatiemarkering in dit klepje kan gebruikt worden om het gereflecteerde licht van een willekeurig oppervlak uit te lezen.

Op de cd vinden we een installatiebestand, dat eigenlijk niet meer doet dan verwijzen naar de laatste softwareversie en documentatie op de Colormunki-website -- niet zo enorm handig als u geen internetverbinding hebt. De installatie van de software mag maar op drie pc's uitgevoerd worden.

Wie zijn display wil calibreren kan de Colormunki in een speciale houder op het scherm plaatsen. De software geeft vervolgens een aantal testpatronen weer met stap-voor-stap-instructies en diagrammen om aan te geven hoe u de calibratie het beste uit kunt voeren. De magere documentatie en helpbestanden stellen teleur, maar de hardware zelf levert indrukwekkende resultaten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Compleet kleurbeheer voor de pc
  • Eenvoudig te gebruiken
  • Compleet kleurbeheer voor de pc
  • Eenvoudig te gebruiken
De meeste kleurbeheeroplossingen gebruiken twee verschillende producten om displays en geprint materiaal op elkaar af te stemmen. Met de Colormunki Photo is dat niet meer nodig, en daarnaast kan het apparaat nog een aantal andere bronnen uitmeten. De meegeleverde documentatie is érg mager, maar het apparaat zelf levert uitstekende resultaten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags:

Laatste reactie