Zalman is een oude bekende voor pc-enthousiastelingen. Wie vroeger een stille en koel draaiende pc wilde, kon niet om deze Koreaan heen. Echter, met de introductie van diverse Tower-heatpipe modellen van de concurrentie, bleek het waaierontwerp van Zalman simpelweg inferieur. Daar moet deze 10X Extreme towerkoeler verandering in brengen.

PC-koeling is een noodzakelijk kwaad en is het gevolg van de (in)efficiëntie van de componenten in onze pc. En hoewel we ons er wellicht niet mee bezig houden, kunnen we het maar beter goed aanpakken. Het resulteert namelijk in een stille en goed gekoelde pc. Een mes dat aan twee kanten snijdt dus. Helaas kost het vaak een flinke duit.

Kwaliteitsgevoel


Zalman heeft altijd voor ‘Bling Bling’ en kwaliteit gestaan. De hogere modellen hebben altijd felle, blauwe of groene Led-fans en in de basis van de koeler kunt u bij wijze van spreken uw haar kammen. En dat is niet anders bij deze 10X Extreme. Het is echt een prachtproduct. De basis is prefect gepolijst, de fan beschikt over prachtige blauwe ledjes en de heatpipes zijn in de kleur van de stevige vinnen die de hitte moeten afvoeren. Met de ‘out of the box’-ervaring zit het wel goed bij deze Zalman.

En het goede gevoel bij deze koeler blijft als we hem monteren op ons testplatform: een MSI 790FX GD70-moederbord met een AMD Phenom II X2 550 en AMD Phenom II X4 955 BE, 4GB Adata ddr3-geheugen (1600X V2.0) en een ATI Radeon 4870. De montage op de AMD gaat gemakkelijk met een beugel die vastklikt op de standaard montagebracket. Geen geschroef bij AMD-platformen dus.
Wel vinden we het jammer dat we de Zalman maar op één manier kunnen plaatsen. Bij het MSI-moederbord komt de koeler boven de geheugenbanken, waardoor sommige modules niet meer passen. Wij hebben de noodzakelijke koeler voor het Adata-geheugen bijvoorbeeld niet kunnen gebruiken, waardoor het óf bloedheet wordt, of op een lagere snelheid moet werken.

Voor montage op een Intel-platform levert de Koreaan een tweetal beugels mee. Met deze beugels kunt u de 10X Extreme monteren op een Socket 775-, 1156- en 1366-moederbord. Het werkt allemaal gemakkelijk en de bevestiging zorgt ervoor dat de koeler goed vast zit. Pas overigens wel een beetje op met de AMD-bevestiging. U kunt gemakkelijk uitschieten met het vastklemmen.

Tijd voor testen


Een koeler kan mooi zijn en prettig monteren, maar als het niet presteert, hebt u er nog niets aan. Om te bepalen hoe de koeler reageert met meer hitte, testen we de Zalman zowel met de dual core als de quad core Phenom II. Ook klokken we beide processoren over tot 3,8 GHz. De temperaturen meten we met Core Temp, Speedfan en Everest. De genoemde temperaturen zijn kerntemperaturen. De volle belasting generen we met Everests stabiliteitstest.
We merken direct dat de Zalman absoluut geen moeite heeft met de dual core. De temperaturen blijven zowel in rust als onder volle belasting erg laag: 22 en 29 graden Celcius. En zelfs bij een snelheid van 3,8 GHz zien we 28 graden in rust en 40 graden onder volle belasting. Keurig. Tijd voor wat meer hitte.
De 955 heeft een TDP van 125 en zou een veel zwaardere belasting moeten vormen voor de Zalman. Echter, ook nu toont de 10X Extreme dominantie. In rust bij de normale snelheid van 3,2 GHz zien we 33 graden. Onder volle belasting stijgt de temperatuur maar met 9 graden. En bij volle belasting is de ventilator maar nét hoorbaar.
Als we de snelheid opkrikken naar 3,8 GHz (vcore 1,46) verschilt de temperatuur in rust slechts 1 graad. De temperatuur onder volle belasting blijft met 52 graden nog steeds ruim binnen de marge.

Minder flexibel


Wie graag sleutelt aan zijn koeling, kan beter bij deze Zalman vandaan blijven. Het ontwerp van de 10X Exteme is namelijk ‘as is’. Dat heeft alles te maken met de fanregeling. De regeling is onderdeel van de ventilator. En die zit weer in een omhulsel dat vast zit aan de koeler zelf. U moet dus óf heel handig zijn en alles eraf schroeven met het risico dat u de nieuwe fan er niet meer mooi op krijgt, of alles maar laten zitten. Wat dat betreft heeft de concurrentie het iets gemakkelijker gemaakt voor de sleutelaars onder ons. Echter de Zalman ziet er door zijn plastic omhulsel wel erg gelikt uit.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Koelt erg goed

  • Ziet er prachtig uit

  • Relatief stil onder belasting

  • Montagerichting vast bij AMD-systemen

  • Aanpassingen niet mogelijk

Zalman heeft eindelijk weer een begerenswaardige koeler gefabriceerd. De 10 Extreme presteert erg goed en kan zich meten met de top van de towerkoelers. We noemen een Noctua U12P of een Thermalright Ultra 120 Extreme. Jammer genoeg is het ontwerp van Zalman niet zo flexibel als de concurrentie. Echter, de ‘out of the box’-ervaring maakt dat ruimschoots goed.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten