abonneren

CA-IP500

Vrijwel elke autoradio die nu in de winkel verschijnt, heeft de mogelijkheid een mp3-speler (of iPod) aan te sluiten. Vrijwel zonder uitzondering wordt hierbij gebruik gemaakt van een usb-poort aan de voor- of achterzijde van de autoradio. Dat het ook anders kan, bewijst Fusion.

Fusion mikt met de CA-IP500 wel heel expliciet op bezitters van een iPod. De autoradio is namelijk voorzien van een iPod-dock, die ten koste gaat van de gangbare, ingebouwde cd-speler. Het is niet onmogelijk om een extern apparaat aan te sluiten (door middel van een speciale line-in-stekker) maar de focus ligt overduidelijk op de iPod-connector.

Fusion kiest hierbij voor een interessante aanpak: achter het voorpaneel bevindt zich een holle ruimte met een iPod-connector. Door middel van verwisselbare sleeves (elke iPod heeft zijn eigen sleeve) is het mogelijk de iPod strak in de autoradio te schuiven. Sluit het voorpaneel en de iPod wordt aan het oog onttrokken.

Bediening geschiedt via de draaiknoppen op het voorpaneel; de linkerknop bedient het volume, de rechterknop de menunavigatie. In de praktijk werkt dit best prettig: het scrollen door de muzieklijst gaat redelijk intuïtief, zelfs bij langere lijsten. Iets minder handig is dat de draaiknop ingedrukt moet worden voor het bevestigen van een keuze: in een rijdende auto selecteren we hierdoor soms het verkeerde item. Toch werkt het systeem behoorlijk goed.

We testen de Fusion CA-IP500 met een iPod video 5.5G, iPod nano 4G en iPod touch 2G. De eerste twee werken zonder slag of stoot, voor de iPod touch 2G blijkt geen sleeve meegeleverd. Ook kan het voorpaneel niet meer dicht: de iPod touch steekt net iets te ver uit. Fusion is op de hoogte van dit probleem en stuurt kosteloos een aanpassing voor het voorpaneel en een passende sleeve op, hierna werkt ook de iPod touch perfect.

Over de geluidskwaliteit van de CA-IP500 kunnen we kort zijn: deze is ronduit prima. De bouwkwaliteit baart ons wat meer zorgen. Zo is het scharniermechanisme van het voorpaneel wel erg rammelig en laat het oled-display het af en toe afweten. Even het voorpaneel aandrukken lijkt het probleem te verhelpen. Daarnaast ondersteunt de CA-IP500 geen 24-uurs klok, wordt de naam van de artiest niet in het display getoond (de albumnaam en titelnaam wel) en springt de iPod automatisch op repeat-stand.

Toch zijn dit maar kleine minpuntjes: de autoradio kan gebruik maken van rds en tp, er zijn zes voorkeuzezenders in te stellen en de iPod-functionaliteit ondersteunt shuffle en intro scan. Alles beschouwd is de Fusion CA-IP500 op dit moment de beste autoradio voor verstokte iPod-gebruikers.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • werkt met alle iPod-modellen
  • prettige bediening
  • matige bouwkwaliteit
Helaas is de bouwkwaliteit van de Fusion CA-IP500 niet op het niveau van die van de gevestigde A-merken, maar over de geluidskwaliteit en mogelijkheden van de autoradio valt nauwelijks te klagen. Het adaptersysteem garandeert dat toekomstige iPods gewoon zullen blijven werken -- tenzij Apple afstand doet van de huidige iPod-connector, iets dat we nog niet zo snel zien gebeuren. Fanatieke iPod-gebruikers kunnen eigenlijk niet om deze autoradio heen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags: