abonneren

3X

Het is de droom van iedere fabrikant: draadloze energie. In de praktijk blijkt dit lastig te realiseren, maar met de Powermat wordt voorzichtig een eerste stap gezet.

Draadloos internet, draadloze speakers, infrarood afstandsbedieningen… als het even kan doen fabrikanten hun best om kabels uit de weg te ruimen. Logisch, want niemand wordt vrolijk van de kabelspaghetti achter het stereomeubel. Maar er is één kabel die hardnekkig weigert het loodje te leggen en dat is de stroomkabel. Toch is het draadloos overbrengen van energie wel degelijk mogelijk, dankzij magnetische inductie. Dit is vooral geschikt voor kleinere apparaten.

Zoals mobiele telefoons en mp3-speler, moet Powermat gedacht hebben. En dus hebben we hier een langwerpig laadstation, een iPhone-hoesje en een aantal adapters voor ons liggen. De Powermat vervangt laadstekkers door gebruik te maken van speciale accu’s (€ 20 - € 30 per stuk). Helaas levert Powermat op dit moment alleen accu’s voor een drietal BlackBerry-modellen en de Nintendo DS/DSi. Apple-aanhangers moeten hun iPhone 3G/3GS of iPod touch in een speciaal hoesje steken, voor de iPhone 4 is er vooralsnog geen hoesje beschikbaar. Voor alle andere apparaten verkoopt Powermat een losse Powercube-lader (€ 25) met verloopstekkertjes, waaronder mini- en micro-usb.

Wij testen de Powermat met een iPhone 3GS en een Powercube. Het goede nieuws: het laden werkt perfect. De laadpunten worden magnetisch op de juiste plek gehouden en middels een audiosignaal horen we dat de Powermat de laders herkent. Het laden gaat niet merkbaar langzamer dan met de normale laadstekker, dus dat is ook een pluspunt.

Toch zijn we niet wild over de Powermat. De iPhone-hoesjes zijn dik, zwaar en lastig te verwijderen. We lopen er liever niet mee rond. En de Powercube moeten we elke keer in het te laden apparaat steken; de meerwaarde boven een normale laadstekker is dus nihil.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • draadloos opladen
  • sleeves en adapters nodig
  • prijzige oplossing
Wat ons betreft heeft de Powermat pas een toekomst als fabrikanten de laadpunten vanuit de fabriek al in hun producten integreren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Overig

Tags: