PX-B120U

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
We kunnen ons de laatste keer niet heugen dat we een rom-drive ter review aangeboden kregen. Toch denkt Plextor dat er een markt is voor de PX-B120U, een externe drive waarmee u cd’s, dvd’s en blurayschijfjes uitleest.
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Minpunten

Eerlijk is eerlijk, de vormgeving van de PX-B120U roept meteen nostalgische gevoelens bij ons op. Met zijn top-loading mechanisme lijkt de Plextor-drive maar wat veel op de eerste Discman van Sony. Klein is de drive overigens niet; wie veel onderweg is, kan maar beter meteen een laptop met ingebouwde bluraydrive kopen. Plextor mikt met de drive vooral op mensen die nog geen bluraydrive in hun pc of laptop hebben en er vooral eentje willen om films mee te kijken. Pc-gebruikers hoeven hun pc niet open te schroeven, laptopgebruikers hoeven geen nieuwe laptop aan te schaffen.

Om maar met het beste aspect van de PX-B120U in huis te vallen: er is maar één usb-kabel nodig om de drive van stroom te voorzien en om data over te sturen. Dat is een stuk prettiger dan externe branders die netstroom of twee usb-kabels vereisen. Om binnen de energiespecificaties te blijven heeft Plextor de maximale doorvoersnelheid van de drive wel beperkt. De PX-B120U leest blurayschijfjes op viervoudige snelheid, dvd-schijfjes op achtvoudige snelheid en cd’s op 24x. Dat zijn geen recordwaarden, maar vergeet niet: voor het bekijken van films is een 1x-snelheid al voldoende. Wie grote hoeveelheden data wil verstouwen kan beter uitwijken naar een andere drive, maar daarvoor is deze drive ook niet bedoeld.

Eigenlijk hebben we maar één echt puntje van kritiek en dat is dat de meegeleverde usb-kabel wel erg kort is. Voor laptopgebruikers zal dat geen issue zijn, maar wie de drive aan zijn pc wil koppelen heeft meer aan een langere kabel. En we zijn nu stiekem ook benieuwd of Plextor het voor elkaar krijgt een soortgelijke drive mét brandfunctionaliteit te bouwen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • leest cd, dvd en bluray
  • één usb-kabel nodig
  • software meegeleverd
  • korte usb-kabel
Afgezien van een korte usb-kabel is er weinig mis met deze bluray-reader. Een ideaal stukje hardware voor wie nog niet over bluraymogelijkheden beschikt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Optische drives

Tags: