abonneren

PX-760SA

Plextor, ooit onbetwiste koning in optical storage, heeft het zwaar. De concurrentie van Aziatische merken is hard en vooral op prijs is er moeilijk te concurreren. Dus moet Plextor het van kwaliteit hebben. Na wat middelmatige branders is Plextor het laatste jaar weer sterk terug, met de PX-760 als kroonjuweel.

De door ons geteste PX-760SA is de sata-uitvoering van de PX-760A, die verder overigens identiek presteert. De drive ziet er zo uit als we van Plextor gewend zijn en valt in het midsegment. Er moet dus wat meer worden neergeteld voor deze drive. Maar is hij het waard?

Onze benchmarks zijn vrij duidelijk. Alle media, met uitzondering van de dvd+rw 8x, worden op een uitzonderlijk hoge kwaliteit gebrand en met snelheden die we zelden zien. Vooral de 10x dvd+r-dl-brandsnelheid werpt zijn vruchten af, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. De laagste score wordt met het dvd+rw-schijfje gehaald maar ook hier is er niet veel aan de hand: de schijf blijft prima uit te lezen.

Waar we wel een kanttekening bij plaatsen is de leessnelheid. Deze ligt voor vrijwel alle media rond de 9x, wat gangbaar is. Desondanks hoopten we op betere waarden, aangezien Philips/BenQ al gedemonsteerd hebben dat de 12x prima te halen is.

Een ander interessant puntje is de bijgeleverde PlexTools-software. Vooral rippers moeten hier even op letten: standaard speelt en ript de drive dvd's op tweevoudige snelheid. Handig als u films kijkt, want de drive blijft zo fluisterstil. Voor het rippen moet u in de PlexTools de snelheidsbeperking even uitzetten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • uitstekende brandkwaliteit
  • vreselijk snelle brander
  • leessnelheid mag nog wat hoger
Met de PX-760 staat Plextor weer bovenaan de lijsten als het gaat om snelheid en kwaliteit. Als u de aanschafprijs ervoor over hebt, stelt de PX-760 zeker niet teleur. Wat ons betreft is Plextor nog een lang leven met veel van dit soort drives beschoren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Optische drives

Tags:

Laatste reactie