abonneren

PX-608U

Onderweg een dvd'tje branden? Als u een nieuwe laptop hebt is dat geen probleem. Maar wat als uw laptop geen dvd-recorder heeft?

Veel notebooks hebben geen dvd-brander aan boord. Laptops zonder usb daarentegen zijn een zeldzaamheid. Combineer deze gegevens en het mag duidelijk zijn dat er een goede markt is voor portable dvd-recorders. Plextor komt daarom met de PX-608U, een slimline recorder die makkelijk in uw laptoptas past.

Traag maar goed

De PX-608U ziet er op papier goed uit: 8-speed branden van enkellaagse dvd's en dvd+rw, 6-speed branden van dvd-rw en 4-speed branden van dubbellaagse media. Zelfs het branden van dvd-ram (op vijfvoudige snelheid) is met deze kleine recorder mogelijk. Helaas constateren we in onze test behoorlijk afwijkende snelheden: op gangbare Verbatim 16x-media weet de PX-608U slechts tot 5,32-speed (dvd+r) te komen. Vreemd genoeg heeft de brander met het 16x dvd-r-schijfje meer moeite: branden gaat op een gezapige 2-speed. Vermoedelijk komt dit door de firmware van de brander, maar aangezien deze schijfjes toch alweer enige tijd op de markt zijn, koesteren we niet veel hoop. Hoewel de brandsnelheid dus erg conservatief is, moeten we wel zeggen dat alle gebrande schijfjes, inclusief duallayer, uitstekende kwaliteitswaarden laten optekenen. Dat is zelfs bij 'normale' interne branders niet altijd het geval.

Stroom

Een nadeel van de PX-608U is dat hij voeding nodig heeft uit een externe adapter. Écht onderweg branden is er dus niet bij. De reden hiervoor is dat de usb2.0-poort in uw laptop niet voldoende stroom levert om dvd-media op hoge snelheden te branden. Afhankelijk van hoeveel stroom uw laptop op de usb-poort zet, kunt u de PX-608U zonder adapter (op lagere snelheden) gebruiken, maar erg waarschijnlijk is het niet.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Klein.
  • Uitstekende brandkwaliteit.
  • Selectief met media.
  • Heeft externe voeding nodig.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Optische drives

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie