Wordt het sepia of toch blauw? NEC brengt met Labelflash een alternatief voor het labelingsysteem LightScribe op de markt. Maar zijn deze technieken wel beter dan uw inkjetprinter?

De introductie van LightScribe is niet zo voorspoedig verlopen als HP gehoopt had. Het werd gepresenteerd als de ideale vervanger voor het met inkjet printen op cd/dvd, maar na een jaar blijkt de techniek nog nauwelijks gebruikt te worden. De redenen zijn duidelijk: LightScribe is langzaam, de schijfjes zijn duur en over de (monochrome) afdrukkwaliteit valt ook niet naar huis te schrijven. Het bedrukken van gebrande schijfjes met een inkjetprinter mag dan wat duurder zijn, de kwaliteit is toch echt stukken beter en het afdrukken is een fluitje van een cent.

Van sepia naar blauw

Toch probeert ook NEC nu de markt te veroveren met een methode om schijfjes van een label te voorzien. Waar HP met LightScribe een sepia-achtige afbeelding tevoorschijn tovert, doet NEC dit op vrijwel dezelfde manier in een blauwe kleur. Oudgedienden kunnen zich waarschijnlijk nog wel het geflopte DiscT@ttoo van Yamaha herinneren... in wezen is dit precies hetzelfde systeem, overgekocht en aangepast door NEC.
NEC claimt dat Labelflash sneller en beter van kwaliteit is dan LightScribe. Daarnaast zet het bedrijf in op een ander aardigheidje: Labelflash kan namelijk ook het onbeschreven deel van de datakant van een cd of dvd beschrijven. Let wel, alléén het onbeschreven deel. Mocht u dus voornamelijk 700-MB films branden of uw dvd-schijfjes tot de nok toe vullen, dan hebt u er weinig aan.
Uiteraard zijn we benieuwd of Labelflash de belofte waarmaakt. De brander die we hiervoor toegestuurd krijgen is de NEC ND-4551A. Labelflash moet op termijn ook in branders van andere merken terechtkomen, maar welke merken gaan samenwerken is nog niet bekend.
Labelflash werkt net als LightScribe alleen via een aangepaste versie van Nero Xpress. In de Cover Designer vinden we alle opties terug. Netjes is dat het Labelflash-systeem u precies vertelt op welke laag u schrijft, en in het geval van de datalaag welk gedeelte beschreven kan worden. Het labelen van een complete schijf in de beste kwaliteit kost 28 minuten. Dat is weliswaar de helft korter dan de eerste LightScribe-branders, maar inmiddels heeft ook hier de techniek niet stilgezeten. Ons LightScribe-testapparaat, een LG GSA-2166B, doet amper een minuut langer over dezelfde afbeelding in de hoogste kwaliteit. Snelheidsvoordeel zult u dus niet behalen aan Labelflash.

Kijkhoek of contrast

De grote verschillen tussen LightScribe en Labelflash zitten in de kijkhoek en het contrast. LightScribe heeft een veel betere kijkhoek; het maakt niet uit onder welke hoek u de schijf bekijkt, de afbeelding is altijd even duidelijk zichtbaar. Bij Labelflash is dat niet zo; u zult onder een hoek moeten kijken om de 'kleur'-nuances goed te ontwaren. Bij fel zonlicht is de Labelflash-afbeelding nauwelijks meer te zien, terwijl LightScribe hier geen problemen heeft.
Toch is er iets dat vóór Labelflash spreekt: het contrast. De afbeelding ziet er veel sprekender en sprankelender uit dan bij de concurrent. Ook letters zijn scherper. Wat dat betreft moet LightScribe het dus afleggen. Welk van deze twee eigenschappen voor u het belangrijkst is, blijft een subjectieve keuze.

De goeie ouwe printer

Het alternatief is natuurlijk nog steeds de inkjetprinter. Schijfjes met een printable oppervlak zijn ruim voorradig en vooral stukken goedkoper dan de LightScribe- of Labelflash-varianten. De nieuwe printable-schijfjes van Taiyo Yuden zijn niet meer voorzien van een witte bovenlaag, maar een zilveren. Dat moet het contrast en de scherpte ten goede komen. Dat dat zo is bewijst een testsample die we van Plextor kregen: wat kwaliteit betreft is zo'n zilveren schijfje bedrukken vele malen beter dan beide labelingtechnieken van HP en NEC. Als u kunt leven met de nadelen van inkjet (niet vochtbestendig en dure inkt) dan blijft deze vorm van labeling onverslagen. Pas wanneer LightScribe of Labelflash overweg kunnen met meerdere kleuren zal er échte concurrentie ontstaan, maar het is nog maar de vraag of het ooit zover zal komen.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Uitstekend contrast.

  • Labelen aan datakant.

  • Matige kijkhoek.

  • Prijzige media.

InterfaceATA/IDE
Buffergrootte (KB)2048Schrijfsnelheid Blu-Ray0Schrijfsnelheid HD-DVD0Schrijfsnelheid dvd+r16Schrijfsnelheid dvd+rw8Schrijfsnelheid dvd+r-dl8Schrijfsnelheid dvd-r16Schrijfsnelheid dvd-rw6Schrijfsnelheid dvd-r-dl6Schrijfsnelheid dvd-ram5Schrijfsnelheid cdr48Schrijfsnelheid cdrw32Leessnelheid Blu-Ray0Leessnelheid HD-DVD0Leessnelheid dvd-rom16Leessnelheid dvd-ram0Leessnelheid cd48LabelingtechniekLabelFlashBooktype veranderendvd+r-dl

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten