iHBS112

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Lite-On zoekt de grenzen van de brandsnelheid op met de iHBS112. Met een 12x-brandsnelheid voor bluray breekt deze drive alle records.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

De Lite-On iHBS112 is een normale sata-drive. De installatie is dus een peulenschil en er zijn geen speciale drivers nodig onder Windows, tenzij u blurayschijfjes wilt branden. Voor dat laatste levert Lite-On een schijfje met Cyberlink BD Solutions mee. Wie blurayschijfjes wil branden kan zijn lol op met de iHBS112. De gangbare bd-r-schijfjes (25 GB) worden met twaalfvoudige snelheid beschreven, maar ook met bd-r dl-schijfjes (50 GB) kan de drive overweg. De schrijfsnelheid bedraagt dan een respectabele 8x. Uiteraard kan de drive ook gewoon wegschrijven naar gangbare dvdr-schijfjes (16x) en cdr's (48x).

Om een zo hoog mogelijke brandkwaliteit te garanderen maakt Lite-On gebruik van SmartWrite, dat probeert de datastroom zo ononderbroken mogelijk aan te leveren. Deze techniek zou de gevreesde buffer underruns moeten voorkomen. SmartX doet het tegenovergestelde en zorgt ervoor dat de drive niet sneller draait dan nodig. Zo is de drive bij het afspelen van een blurayfilm (op 1x) zo goed als fluisterstil.

In onze tests bewijst de Lite-On iHBS112 zich inderdaad als een rappe brander. Een cdr-schijfje is in 165 seconden gereed, een lege dvd+r doet er iets meer dan vijf-en-een-halve minuut over. Dat zijn bovengemiddelde snelheden. Hetzelfde geldt voor de leessnelheden. Wat het beschrijven van bd-r-schijfjes betreft: hoewel de brander in theorie razendsnel is, zien we daar in de praktijk nog weinig van terug. Ons testschijfje van Verbatim wordt op 2x gebrand, waardoor we 45 minuten kwijt zijn. Een schijfje van een andere batch wordt zelfs niet eens herkend. Toch zien we dit niet als een erg groot minpunt; Lite-On staat bekend om zijn regelmatige firmwareupdates en we verwachten dan ook dat dit soort omissies snel aangepast zullen worden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • snelste bluraybrander
  • uitgebreide software
  • herkent niet alle media
De Lite-On iHBS112 is een veelbelovende brander. Veelbelovend, want hoewel de brander pocht met forse lees- en schijfsnelheiden, kan hij dit in de praktijk niet altijd waar maken. Toch verwachten we dat middels firmwareupdate de compatibiliteit met beschikbare blurayschijfjes snel verbeterd zal worden. Gezien de lage aanschafprijs van de iHBS112 vinden we deze brander sowieso een aanrader.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Optische drives

Tags: