iHAS324

Bedrijven zijn altijd geïnteresseerd in producten die gericht zijn op het beschermen van gevoelige gegevens. De iHAS324 kan ook onder deze categorie geschaard worden, de drive kan namelijk cd's en dvd's onherroepelijk wissen.
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Minpunten

Een kleine waarschuwing: de iHAS324 is een sata-drive, dus bedrijven die nog met oudere computers werken moeten wel even controleren of hun pc deze poort ondersteunt. Een sata-kabel zit in ieder geval netjes in de doos. Als het gaat om het branden van dvd's dan valt er weinig op de iHAS324 aan te merken. De drive kan met alle gangbare formaten overweg, inclusief dual-layer media en dvd-ram. De brandsnelheden liggen in lijn met de concurrentie: het branden van een dual-layer dvd+/-r-schijfje gaat op achtvoudige snelheid, een single-layer schijfje wordt met 24-voudige snelheid gebrand.

Lite-On levert Nero 8 Essentials met de drive mee, een omvangrijke suite aan brandtools. Het pakket bevat een koppeling naar SmartErase, dat als aparte applicatie opent. SmartErase kent slechts twee opties: Quick Erase en Full Erase. Kiezen we voor de laatste optie, dan doet het programma er zeven minuten over om een dvd+r-schijfje te wissen. De Quick Erase-optie is vanzelfsprekend een stuk sneller, maar wist slechts een klein deel van de gegevens. De schijf zal niet meer werken, maar met goede recoverysoftware valt er nog steeds een deel van de data te achterhalen.

SmartErase werkt helaas niet met herschrijfbare schijfjes (cd-rw, dvd+/-rw en dvd-ram). Proberen we een wisopdracht op een dergelijk schijfje uit te voeren, dan krijgen we de nietszeggende foutmelding "Your drive may not support this feature". Pas wanneer we in de handleiding duiken wordt uitgelegd dat herschrijfbare schijfjes inderdaad niet ondersteund worden.

Omdat het wissen van een schijfje redelijk wat tijd kost, vermoeden we dat er maar weinig mensen zijn die ook echt gebruik gaan maken van de SmartErase-functionaliteit van deze drive. Tel daarbij op dat veel bedrijven al speciale papiervernietigers hebben die geschikt zijn voor schijfjes en de functionaliteit lijkt wat overbodig. Hoe dan ook, met een aanschafprijs van € 35 betaalt u er geen prijspremium voor, dus laat dit u er vooral niet van weerhouden de iHAS324 aan te schaffen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goedkoop
  • ondersteunt dvd-ram
  • SmartErase overbodig en mist functionaliteit
De Lite-On iHAS324 is een goedkope en degelijke dvd-brander, maar de meegeleverde SmartErase-functionaliteit is een gimmick. Er zijn snellere en makkelijkere manieren om een schijfje met gevoelige gegevens te vernietigen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Optische drives

Tags: