abonneren

GSA-H55N

Wat valt er nog te verbeteren aan een dvd-brander? Dat moet LG zich ook afgevraagd hebben. Het antwoord zit niet in snelheid, maar in nieuwe features: wat dacht u van wachtwoordbescherming en speciale integriteitsfuncties?

De GSA-H55N van LG ziet er uit als elke andere willekeurige dvd-brander. Het enige verschil, voor de oplettende kijker, is een extra logo op de tray: SecurDisc. Deze techniek biedt een aantal interessante extra's bovenop het standaard functiepakket. De meest in het oog springende functie van SecurDisc is het beveiligen van een gebrande cd of dvd met een wachtwoord. Op deze manier kunt u er zeker van zijn dat het schijfje niet door nieuwsgierige aagjes wordt uitgelezen.

Er zit wel een klein nadeel aan SecurDisc: de techniek werkt alleen met het InCD-pakket van Nero. Wie beveiligde schijfjes wil uitlezen of andere functies wil gebruiken op een andere brander, is dus verplicht dit onderdeel te downloaden en installeren.

SecurDisc biedt op dit moment vier functies:
- wachtwoordbescherming
- digitale handtekening
- integriteitscontrole
- vergroten betrouwbaarheid

Wachtwoordbescherming spreekt voor zich; het schijfje wordt versleuteld met een wachtwoord en een publieke key. De key kunt u via email versturen naar anderen, met het wachtwoord kan toegang tot het schijfje verkregen worden. Met de digitale handtekening kan gekeken worden of gegevens op een schijfje veranderd zijn. De integriteitscontrole houdt een oogje in het zeil wat betreft de leesbaarheid van de cd of dvd. Zodra de kwaliteit van de schijf slechter wordt krijgt u een waarschuwing, zodat u weet dat u een backup moet maken. Als laatste is er een speciale functie om de betrouwbaarheid van het schijfje te vergroten: in de ruimte van het schijfje die niet volgeschreven wordt, plaatst SecurDisc extra pariteitsgegevens. Mocht het schijfje beschadigd raken, dan is de kans groot dat de beschadigde gegevens gereconstrueerd kunnen worden aan de hand van de pariteitsgegevens.

Uiteraard hebben we de brander ook aan onze standaard tests onderworpen. Hoe innovatief en handig de SecurDisc-functies ook moge zijn, aan de brandkwaliteit mag nog wel wat verbeterd worden. Met firmware 1.00 bijt de GSA-H55N zijn tanden stuk op onze Verbatim DVD+R 16X en Verbatim DVD+RW 8X. Jammer, want alle overige media worden wel goed beschreven. Dankzij de 20X-brandsnelheid is de LG de snelste brander tot nu toe.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • SecurDisc-technologie
  • Snelste brander tot nu toe
  • Brandkwaliteit dvd+r(w) abominabel
LG laat met de GSA-H55N zien dat er nog het één en ander toe te voegen is aan dvd-branders. Het is te hopen dat SecurDisc door meer merken geaccepteerd zal worden, om de compatibiliteit te vergroten. De functies zijn handig en werken foutloos. Dat kan niet van de brandfunctionaliteit zelf gezegd worden: LG laat steken vallen bij dvd+r en dvd+rw. Hopelijk lost een toekomstige firmwareupdate dit manco op.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Optische drives

Tags:

Laatste reactie