abonneren

GSA-H42N

LG's multibrander is niet de enige 18X-brander in ons testlab, maar in ieder geval wel de snelste. Maar gaat snelheid niet ten koste van de kwaliteit?

None

10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Minpunten

Zelden troffen wij in ons testcenter een brander aan die zó snel was als de LG GSA-H42N. Dat de aanduiding 18X méér dan alleen een marketingkreet is mag duidelijk zijn: de GSA-H42N haalt effectief een brandsnelheid van 13.6X wat stukken hoger is dan de waarden die we bij 16X-branders gewend zijn (10.1X tot 11.4X). De LG zet records op het gebied van het branden van dvd+r, dvd+r-dl en dvd-r en scoort ook nog eens even records bij het uitlezen van álle dvd-media.

Bij dergelijke snelheden zetten we onze vraagtekens bij de brandkwaliteit van de drive. Gelukkig valt er weinig af te dingen op de GSA-H42N. Alle schijfjes die we dit apparaat voeren worden met extreem lage foutwaarden gebrand. De laagste indexwaarde zien we bij dvd-r-dl: 91%. De kans dat een schijfje niet meer uit te lezen is, lijkt zo in ieder geval door de brander uitgesloten.

Toch moeten we kritisch zijn: de GSA-H42N heeft twee zwakke punten. Zowel bij het rippen van audio (DAE) als het rippen van dvd-video is de drive niet al te snel. Het rippen van dvd-video op 3.68X is zelfs traag te noemen. Waarschijnlijk hebben de ingenieurs van LG hier gekozen voor een kunstmatig lage snelheid om het lawaai van de drive binnen de perken te houden, maar wie zelf veel dvd's ript kan de GSA-H42N beter links laten liggen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Snelste drive in ons testlab
  • Extreem goede brandkwaliteit
  • Matige DAE- en dvd-ripsnelheid
De LG GSA-H42N niet alleen één van de snelste, maar ook een van de beste drives die we ooit hebben getest. Met als enige echte minpunt de lage snelheid bij het uitlezen van video-dvd's, is deze drive niet geschikt voor wie veel dvd's ript. Voor alle andere toepassingen is deze drive een absolute aanrader.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Optische drives

Tags: