GGW-H20L

Vlak na het afronden van de blu-ray brandertest vorige maand viel er nog een doos van LG op de mat. De inhoud van deze doos is de GGW-H20L, de allereerste blu-ray-brander die zijn werk op 6-voudige snelheid doet. En dat is niet alles...
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

LG kreeg in onze massatest al een welverdiende pluim voor de GGW-H10N, de enige drive op de markt die zowel blu-ray als hd-dvd weet uit te lezen. Met de GGW-H20L doet het Koreaanse bedrijf er nog een schepje bovenop: gebleven zijn de uitstekende prestaties en de compatibiliteit met zowel blu-ray als hd-dvd, maar nieuw is de verhoogde brandsnelheid naar 6x (een wereldprimeur) en de compatibiliteit met hdi (interactieve hd-dvd-features). Daarmee zet deze drive de concurrentie flink te kijken.

Snelheidsduivel

In onze brandtests bewijst de GGW-H20L zich als een werkelijke snelheidsduivel als het om het branden van dvd’s en cd’s gaat. Geen enkele andere drive in onze massatest weet zó snel schijfjes te branden: we meten praktijksnelheden van 12x (dvd+r en dvd-r) en 33x (cdr). Wauw. Dat snelheid niet ten koste gaat van kwaliteit bewijzen onze mediascans. Alle media, met uitzondering van de cdrw, krijgen een kwaliteitsindex van meer dan 90%. Vreemd genoeg krijgen we het niet voor elkaar om blu-ray-schijfjes op zesvoudige snelheid te branden. De brander begint op 1x en eindigt op 2x. Het uitlezen gaat dan wel weer vlot en de drive eindigt hier op zesvoudige snelheid. Of de lage brandsnelheid te wijten is aan de media of de brander is ons niet geheel duidelijk.

Combo

Naast blu-ray kan de drive ook overweg met hd-dvd-schijfjes, zij het alleen op het gebied van uitlezen. De drive is, in tegenstelling tot zijn voorganger, nu ook gecertificeerd voor het afspelen van titels met hdi-content. Het uitlezen gebeurt net als bij de GGW-H10N op drievoudige snelheid. Omdat de GGW-H20L ook prima overweg kan met 50 GB blu-ray-schijfjes, iets waar de concurrentie niet altijd op voorbereid is, is deze brander op dit moment de allerbeste keuze voor wie zijn dvd-brander wil upgraden naar een hd-model. Goed nieuws voor wie alleen een drive wil om alleen films mee af te spelen: onder typenummer GGC-H20L komt LG met een drive die alleen blu-ray en hd-dvd kan lezen, maar ook meteen een stuk goedkoper is.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Blu-ray- & hd-dvd-lezen
  • Razendsnelle brander
  • Compatibel met 50 GB bd-r(e)
  • Brandsnelheid bd-r nog niet optimaal afgesteld
Deze fantastische drive voor relatief weinig geld zorgt ervoor dat het Koreaanse LG de concurrentie voorlopig voor is. De brandsnelheid bij bd-r ligt niet op de beloofde 6x, maar desondanks is de GGW-H20L de enige keuze voor wie een goede drive zoekt die alles kan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Optische drives

Tags: