abonneren

GGW-H10N

LG is de eerste fabrikant die de moedige stap neemt blu-ray en hd-dvd te verenigen. De GGW-H10N is een brander voor de pc, gebaseerd op de uitstekende GBW-H10N. Een blu-ray/hd-dvd-speler volgt spoedig.

De GGW-H10N ziet er vrijwel hetzelfde uit als de goedkopere GBW-H10N en scoort incidenteel ook nog eens hetzelfde. Toch zijn de twee drives wezenlijk verschillend. LG heeft in de nieuwe GGW-H10N de mogelijkheid verwerkt om hd-dvd-schijfjes te lezen; een unicum. Om dit voor elkaar te krijgen zijn er wat concessies gedaan aan de schrijfsnelheid: deze ligt lager dan bij de GBW-H10N. De GGW-H10N is daarmee geen hardloper. Het branden van een blu-ray-schijfje gaat vrij rap (op 4X) maar met het branden van dvd's is de drive weer wat langzamer. Toch is dat niet erg. De ergste kinderziektes van zijn kleine broer zijn ook opgelost: cd's en cdrw's worden inmiddels probleemloos gebrand en uitgelezen.

Uiteraard is de drive uniek in zijn ondersteuning voor hd-dvd en blu-ray. We hebben beide functies dan ook getest met een aantal films. We kunnen geen problemen ontdekken: alle films die we de drive toewerpen worden probleemloos afgespeeld. Het is jammer dat de drive niet ook hd-dvd kan branden, daarmee zou het product pas écht 'af' zijn geweest. Toch is, vanuit opslagoogpunt, blu-ray interessant voor pc-gebruikers vanwege de hogere opslagcapaciteit. De GGW-H10N kan met zowel 25 GB- als 50 GB-schijfjes overweg.

LG levert met de drive een bundel Cyberlink-software mee om films te kijken en ook zelf te maken. Daarmee is de GGW-H10N een compleet pakket geworden voor wie zijn pc met state-of-the-art hardware uit wil rusten. Dat daar een hoog prijskaartje aanhangt mag duidelijk zijn: voor de hd-dvd-compatibiliteit betaalt u bijna € 400 meer dan voor de GBW-H10N. Ons inziens is dit het prijsverschil absoluut niet waard: de hd-dvd-speler voor de Xbox 360 is ook op de pc te gebruiken en kost slechts € 199.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Blu-ray lezen en branden op 4X
  • Hd-dvd lezen op 3X
  • Prima prestaties
  • Duur!
De GGW-H10N is bijna de perfecte drive. Hij brandt cd's, dvd's en blu-ray-schijfjes en leest hd-dvd. Als de drive ook nog het hd-dvd-formaat had kunnen branden was het apparaaat helemaal perfect geweest. Kijken we naar de kwaliteit van de gebrande schijfjes, dan is duidelijk dat LG de laatste tijd ver gekomen is. Van de kinderziektes die we bij de goedkopere GBW-H10N tegenkwamen is weinig meer te bekennen. Ons grootste nadeel aan de drive is de aanschafprijs: het is stukken goedkoper om een losse hd-dvd-lezer en blu-ray-brander aan te schaffen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Optische drives

Tags: