abonneren

GBW-H10N

LG komt op de markt met een brander die de concurrentie met Pioneer's BDR-101A aan moet gaan. De drive kost hetzelfde (€ 700) maar biedt fiks betere specificaties en daarmee ook flink meer waar voor zijn geld. Wat dacht u van cd-compatibiliteit en een 4X bdr-brandsnelheid?

De GBW-H10N van LG is een fraai ogende drive die nogal fors uitgevallen is, evenals zijn Pioneer-concurrent. Wie een krappe systeemkast heeft moet dus uitkijken en in barebones is dit apparaat waarschijnlijk helemaal niet in te bouwen. De drive van LG maakt een hoop tekortkomingen van de Pioneer-drive goed, wat niet vreemd is: de GBW-H10N mag gerekend worden tot de tweede generatie blu-ray-branders. Kenmerken zijn de compatibiliteit met de ouderwetse cd, hogere brandsnelheiden voor alle media en zelfs ondersteuning voor dvd-ram.

Kijken we naar de blu-ray-ondersteuning dan zit u bij de LG GBW-H10N niet verkeerd: de 4X-brandsnelheid betekent dat u een schijfje van 23 GB binnen 25 minuten vol heeft geschreven. Hoewel onze testmedia van Verbatim officieel slechts 2X ondersteunen, is het branden op 4X geen probleem en aangezien het naderhand uitlezen zonder haperingen gaat lijkt ook de brandkwaliteit ruim in orde te zijn. De drive kan op dit moment géén double layer bdr-schijfjes aan, maar de kans bestaat dat dit door een firmware-update verholpen wordt.

Ook het branden van dvd's stemt ons vrolijker dan bij concurrent Pioneer. Zo is de brandsnelheid opgerekt naar 12X (dvd+r en dvd-r), 8X voor rewritables en 4X voor double layer media. Ook kan de GBW-H10N overweg met cd-recordables, al houdt de brandsnelheid van 8X hier niet echt over. Cd-rw's zouden op 10X gebrand moeten kunnen worden, maar onze twee testschijfjes gaven consequent fouten. Jammer. Gelukkig maakt LG een hoop goed door maar gelijk dvd-ram-compatibiliteit in de brander te bouwen: het lezen en schrijven gaat op vijfvoudige snelheid.

Het grote manco van de afspeelsoftware blijft uiteraard overeind. De LG-brander is voor niet veel meer te gebruiken dan voor de opslag van data. Het afspelen van blu-ray-media is vooralsnog voorbehouden aan standalone afspelers en (straks) de PlayStation 3. Wel wil LG dit probleem met een firmware-update verhelpen zodra de infrastructuur in Windows hiertoe mogelijkheden biedt. Eerder dan de introductie van Vista hoeft u dit overigens niet te verwachten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • 4X blu-ray-brandsnelheid
  • kan overweg met cdr en dvd-ram
  • goede brandkwaliteit
  • problemen met cdrw
  • speelt geen blu-ray-films af
De LG GBW-H10N is op dit moment het enige echte product voor wie al op blu-ray wil opslaan. De brander biedt betere specificaties dan de Pioneer BDR-101A voor hetzelfde geld. Het product voelt ondanks enkele kleine schoonheidsfoutjes behoorlijk 'af' aan en kan op een groot aantal vlakken ook de concurrentie met normale dvd-branders aan.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Optische drives

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie