abonneren

BWU-100A

Na LG en Pioneer komt nu ook Blu-Ray-oervader Sony met een interne writer. De BWU-100A is een sjieke drive met nette prestaties, maar kan de drive het wel opnemen tegen de concurrentie?

None

7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

De BWU-100A is een mooie, matzwarte drive. De drive is wat aan de lange kant, net als de overige bd-drives, zodat het installeren in een small form factor-pc wat problematisch kan uitpakken. De drive weet ons te verrassen met de mededeling van Sony dat er gegarandeerd een firmwareupdate komt waarmee ook blu-ray-films afgespeeld kunnen worden. Dat is duidelijkere taal dan bij LG en Pioneer, waar nog niets zeker is.

De Sony BWU-100A bewijst zich in de praktijk als een stuk volwassener dan Pioneer's BDR-101A. Dvd's worden net even wat sneller beschreven en uitgelezen (meestal rond de 6,9x) en de drive kan gewoon overweg met cdr's en cdrw's. Daarmee scoort de Sony meer punten dan Pioneer die beide formaten niet kent en LG die zijn tanden stukbijt op cdrw's. Helaas blijkt de kwaliteit van de gebrande cdrw dramatisch slecht te zijn. De schijf is wel van begin tot eind uit te lezen, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Wat dat betreft is duidelijk dat de fabrikanten voor volledige compatibiliteit nog lang niet klaar zijn.

Het branden van blu-ray-schijven gaat op een gezapige 2x-snelheid, waarmee de Sony-drive dus voorbijgestreefd wordt door LG. Ook leest de LG media over het algemeen sneller, waardoor bij een gelijk prijspunt Sony de competitie met LG niet aankan. Dat betekent overigens niet dat de BWU-100A een slechte drive is: integendeel. Wie deze drive in zijn pc aantreft hoeft zich niet te schamen en wie deze drive tegenkomt voor minder geld dat de LG kan hem blind kopen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • brandt alle media
  • mooi uiterlijk
  • minder snel dan LG GBW-H10N
Sony's eerste eigen blu-ray-drive stelt niet teleur, maar weet ook geen grote indruk achter te laten. Afgezien van het mooie uiterlijk is er weinig spannends aan de drive, maar dat komt voornamelijk door de concurrentie. De LG GBW-H10N is namelijk sneller qua schrijven én lezen, en kost niet meer geld. Wie op zoek is naar een degelijke blu-ray-drive zit hoe dan ook niet slecht met Sony's eerste.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Optische drives

Tags: