abonneren

BDR-101A

De Pioneer BDR-101A mag gerust een revolutionair product genoemd worden: het is het allereerste apparaat dat blu-ray-schijfjes kan branden. Deze eerste generatie brander is al een tijdje hier en daar te vinden, reden te meer om hem eens stevig aan de tand te voelen.

De BDR-101A van Pioneer is een fors uitgevallen brander van de allereerste generatie. Dat betekent overigens niet dat hij blu-ray-schijfjes op 1X brandt: deze snelheidsstap wordt meteen overgeslagen ten gunste van het tweemaal zo snelle 2X. Het volschrijven van een single layer bdr (blu-ray recordable) kost ons ongeveer 45 minuten. Het schijfje kan 22,4 GB aan gegevens bevatten, wat gelijk staat aan ongeveer vijf normale dvd-recordables.

Dat de Pioneer-brander een eerste-generatie-product is, is duidelijk aan de specificaties. Zo kan de drive niet overweg met cd's: zowel het branden als het lezen kunt u met deze drive vergeten. Dat geldt ook voor double layer blu-ray-schijfjes, de drive kan alleen de huidige single layer bdr/bdre's aan. Ook zijn de brandsnelheden bij dvd's niet om over naar huis te schrijven: de BDR-101A gedraagt zich als een ouderwetse 8X-brander, rewritables willen niet sneller dan 4X en bij double layer komt de drive niet verder dan een magere 2,4X. Desondanks moet gezegd worden dat de beschreven schijfjes van prima kwaliteit zijn en ruim binnen de foutgrenzen blijven.

Het grootste manco van de Pioneer BDR-101A is dat de drive puur en alléén voor dataopslag te gebruiken is. Om blu-ray-films af te kunnen spelen is er naast speciale afspeelapparatuur ook een nieuw drivermodel nodig. Windows Vista is het eerste besturingssysteem wat hier geheel geschikt voor is, maar tegen die tijd heeft Pioneer vast al een nieuw en beter model op de markt. Tot die tijd kunt u de brander voor weinig anders gebruiken dan de backup van zo'n 23 gigabyte aan gegevens op schijfjes. Dat de brander daarbij langzaam én prijzig is, is kenmerkend voor een eerste generatie-product.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • goede brandkwaliteit
  • trage brander
  • geen ondersteuning voor cd
  • speelt geen blu-ray-films af
Hoewel de Pioneer BDR-101A een knap staaltje techniek is, is tegelijkertijd pijnlijk duidelijk dat het om een eerste generatie-product gaat dat nog lang niet uitgekristalliseerd is. Het niet kunnen lezen of schrijven van cd-media, de trage brandsnelheid bij dvd's en het grote gemis aan afspeelsoftware maken deze drive alleen voor wie flink geld over heeft voor gegevensbackup.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Optische drives

Tags: