abonneren

AW-G170A

In de optical business gaat iedereen tegenwoordig met iedereen. BenQ gaat met Philips, dat nu ook met Lite-On samenwerkt. Samsung doet het met Toshiba en nu heeft Sony ook met NEC een verbond gesloten onder de naam Sony NEC Optiarc. De AW-G170A is de eerste drive dat uit dit verband komt en met 18X zet de drive er gelijk de sokken in.

De AW-G170A is op het eerste gezicht niet echt opzienbarend te noemen, afgezien van de 18X schrijfsnelheid. Kijken we wat nauwkeuriger dan vallen ook de 12X dvd-ram-ondersteuning en de 8X voor dual layer op.

Ondanks dat deze drive de eerste vrucht is van de samenwerking tussen Sony en NEC zien we weinig kinderziektes. De drive presteert beter dan de drives die we van Sony gewend zijn (deze kwamen uit de Lite-On-stal) en ook in vergelijking met de normale NEC-drives scoort de AW-G170A zeker geen slecht figuur.

De AW-G170A breekt nergens snelheidsrecords, noch qua schrijven en noch qua lezen. Maar wel biedt hij over de gehele linie uitstekende waarden die menig brander achter zich laat. De 18X-brandsnelheid is slechts een fractie langzamer dan koploper Samsung SH-S182D maar Sony/NEC weten een betere kwaliteit op de media te behalen. Ook de schrijfkwaliteit op cdrw is uitstekend, iets wat we bij Samsung niet konden zeggen.

We kunnen twee minpunten aanwijzen van de AW-G170A. Allereerst zijn we niet tevreden over de brandkwaliteit van ons dvd+rw 8x-schijfje. Hoewel de brander niet boven de gespecificeerde foutlimiet komt, scoort hij stukken minder dan andere drives. Ook het gemis aan booktype setting voor dvd+r en dvd+rw is erg jammer. Verder kunnen we weinig aanmerken op deze drive en gezien zijn tweede plaats in onze ranglijsten is het zeker geen miskoop.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • erg snelle 18X-brander
  • goede brandkwaliteit
  • 12X dvd-ram-ondersteuning
  • verslikt zich in dvd+rw 8x
  • alleen booktype van dvd+r-dl aan te passen
De Sony NEC Optiarc AW-G170A is een schoolvoorbeeld van samenwerking. De drive presteert beter dan de losse drives die we van beide fabrikanten tot nu toe gezien hebben en kent eigenlijk geen échte zwakke punten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Optische drives

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord