abonneren

Western Digital Velociraptor 1TB

We hadden het eerlijk gezegd niet gedacht: Western Digital die nogmaals de Velociraptor onder handen neemt. Toch durven ze het aan. Het resultaat is de snelste 2,5-inch sata-schijf met een capaciteit van 1TB en een prijs van 279 euro.
Score
70
  • Pluspunten
  • Hoge capaciteit
  • Degelijk
  • Vlot
  • Minpunten
  • Prijzig!
  • Zoektijd i.v.m ssd

None

Wie een forse ssd te duur (of onbetrouwbaar) vindt, maar wel snelheid wenst, kan prima terecht bij WD. De nieuwe Velociraptor biedt 1TB opslag en uitstekende lees- en schrijfsnelheden. De prijs is nog steeds pittig, gezien het feit dat het een mechanische schijf is. Voor hetzelfde geld haal je ongeveer twee 3TB schijven in huis. Echter: in vergelijking met ssd’s is het wel weer een koopje.

Je moet wel lef hebben om in een tijd van ssd-geweld met een mechanische schijf aan te komen. Western Digital durft het. Ach: niet gek gezien het feit dat zij zich niet zo mengen in de flashdrive-markt. Tenminste: niet voor consumenten. Zij geloven dat de mechanische schijf nog ruim voldoende voordelen heeft. Onder meer betrouwbaarheid en wijzigingen ín (kleine) bestanden. En daar hebben ze een punt.

333 GB platters

De nieuwe 1TB-versie heeft platters met een hogere dichtheid. Western Digital kan nu 333 GB per platter kwijt, waardoor met drie platters 1TB opslagcapaciteit mogelijk is. En dat is dus gedaan bij de 1TB Velociraptor.

Nog een voordeel van de hogere dichtheid, is betere lees- en schrijfsnelheden. Immers: als er meer data op een schijf kan, kan de kop per ciclus meer uitlezen en wegschrijven. Het resultaat is, volgens WD, 25 procent betere prestaties in vergelijking met de vorige generatie. We zullen zien!

Wellicht ook een vermelding waard: de buffer is verhoogd van 32MB naar 64MB en de sata-3 interface is nu standaard. Niet heel nuttig, aangezien de Velociraptor niet boven de 220 MB/s komt, maar goed: het staat leuk en waarschijnlijk worden er geen sata-2 interfaces meer gemaakt.

Rappe jongen!

We zijn al gewend dat Raptors en Velociraptors behoorlijk vlot zijn. Tot de ssd’s de markt bestormden waren het de snelste schijven die je als consument in de pc kon verwerken. Vandaag de dag zijn ssd’s toch de keuze voor de power-users. Hier willen we wel bij vermelden dat back-ups cruciaal zijn bij ssd’s: ze willen nog weleens zomaar stuk gaan, hebben we gemerkt.

De nieuwe Velociraptor hebben we door onze serie benchmarks gegooid: ATTO, HDTune, PCMark 7, HDTach en AIDA. Het is duidelijk wat de voordelen zijn van de nieuwe platters: de Velociraptor haal met twee vingers in de neus 200 MB/s in ATTO. De top ligt op 210 MB/s schrijven en 220 MB/s lezen. Dat zijn erg nette scores voor een mechanische schijf!

Ook de overige benchmarks laten zien dat de nieuwe 1TB Velociraptor een erg rappe jongen is. Tenminste: met lineair lezen en schrijven. Dan zit de WD rond de 200 MB/s. De accesstijd blijft rond de 7 ms en dat is in vergelijking met ssd’s gewoon traag. PCMark 7 rekent daar de nieuweling keihard op af met een score van 2782. Dat is lager dan een 64GB instap-ssd. Puur vanwege de toegangstijd. 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Opslag

Tags: Harde Schijf, velociraptor

Laatste reactie