abonneren

Western Digital My Book Live

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De meeste consumenten denken bij een nas aan een complex apparaat met een onoverzichtelijke interface en veel te veel opties. In sommige gevallen is dat ook zo. Western Digital laat met de My Book Live zien dat het ook anders kan. Back to basics!

De My Book Live is in basis niet meer dan een klein kastje met een adapter-aansluiting en een netwerkkoppeling. In dat kastje zit in ons geval één 1 Terabyte harde schijf. We zijn niet echt een voorstander van een nas met één schijf: er is geen databescherming en dat is toch ook het idee van een nas, nietwaar?

De installatie van de My Book Live is zeer eenvoudig met de meegeleverde setup cd-rom. Deze zoekt automatisch de nas, maakt verbinding en draait de setup in een pop-up venster. Je hoeft alleen maar de stappen doorlopen waarbij de software vraagt welke schijfletter de My Book Live moet krijgen (mounten), welke naam deze krijgt en je kan een wachtwoord invoeren. Dat is voldoende om verbinding te maken.

Tevens is het mogelijk om een soort quick-view software te installeren. Dit is in wezen niet meer dan een snelkoppeling. Dus we zien niet echt de meerwaarde als de schijf al gemount is.

Wat biedt de My Book Live voor functionaliteit. Niet zo veel, eerlijk gezegd. Maar de doelgroep die voor deze nas gaat, wil ook eenvoud. En dat biedt de My Book Live wel. Zo heeft WD een app voor bestandstoegang voor Apple en Android. Ook is er een (zeer) eenvoudige ftp-client en een back-up / synchronisatie mogelijkheid voor Mac en Windows. Dat kan met WD SmartWare of de oplossingen van Windows 7 en Mac.

Fijn is dat Western Digital al Twonky Media heeft geïnstalleerd. Een zeer prettige muziekserver die door bijzonder veel streamers is ondersteund. Helaas niet door de Squeezebox, maar dat is een uitzondering wat dat betreft. Overigens is het niet mogelijk om aparte packages op deze My Book Live te installeren. Wil je die mogelijkheid wel, dan zul je echt elders moeten zoeken.

De prestaties van de Western Digital zijn keurig. We zien bij een gemiddelde map leessnelheden met gemak over de 45 MB/s bij grote bestanden. Worden de bestanden kleiner, dan zakt de snelheid naar ongeveer 20 MB/s. Dat is echt wel netjes voor een nas met één schijf. Gaan we naar de nas toe kopiëren, dan liggen de snelheden gelijk. Bijzonder netjes dus.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Vrij vlot
  • Niet duur
  • Doet goed wat hij moet doen
  • Eén schijf
  • Geen extra's
De positionering van de Western Digital My Book Live is duidelijk. De gebruiker die zonder lastige capriolen een nas in huis wil zetten. De My Book Live biedt niet veel extra's, maar doet wat hij moet doen wel goed. We vinden het wel jammer dat het niet mogelijk is om andere pakketten te installeren. Ook zijn we niet écht een voorstander van één schijf. Toch: 159 euro is niet veel geld, gezien de huidige prijzen van harde schijven.

 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Opslag

Tags: