abonneren

Verbatim MediaShare

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Simpel en aantrekkelijk: dat is het doel geweest van Verbatim bij de ontwikkeling van hun nieuwe nas. Aantrekkelijk is de MediaShare zeker. Simpel ook, maar is de NAS wel compleet genoeg voor €195?

Eén ding heeft Verbatim heel goed begrepen bij het ontwikkeling van de MediaShare: de behuizing ziet er bloedmooi uit. Hij heeft veel weg van de kleine Apple-computers. In de behuizing zit één schijf van 1TB. Dat is voldoende capaciteit voor het gros van de doelgroep, maar met één schijf is de data niet beveiligd: en dat is in veel gevallen toch ook wel een beweegreden voor de aanschaf van een nas.

HipServ


Als we de nas installeren, krijgen we een heel groot déjà vu-gevoel. Verbatim gebruik exact dezelfde software als Netgear bij zijn Stora. De Hipserv-software is uitstekend geschikt voor instap nasproducten, dus de keuze begrijpen we heel goed. Echter, Verbatim heeft wel wat weggelaten: namelijk de back-up sofware dia de pc synchroniseert met de nas. Netgear levert nog de Desktop Mirror-software mee om automatisch mappen naar de Stora te kopiëren, dit missen we bij Verbatim. Wat wel mogelijk is, is een back-up vanaf de nas naar een usb-schijf. Dit klinkt handig, maar we vragen ons af hoeveel mensen dit gaan gebruiken. Immers: de nas is in veel gevallen al een back-up van de pc. En vanaf de pc naar een usb-schijf kopiëren gaat in veel gevallen veel sneller. Zeker met usb-3.0.

Gemakkelijk inloggen


Om het de gebruiker gemakkelijk te maken, biedt Verbatim een soort inlogpagina voor de MediaShare. Door naar myverbatim.com te surfen en daar in te loggen, is direct toegang te krijgen tot de MediaShare. Een handig systeem wat de noodzaak voor het aanmaken van een dyndns-adres en poortconfiguraties in de router overbodig maakt.
Eén van de aardigheden van een nas, is het delen van foto’s (en andere media natuurlijk). Met de Hipserv-software is het mogelijk albums aan te maken en deze direct te delen. De nas verstuurt automatisch e-mails met een linkje. De login staat ook in de e-mail, zodat de ontvanger direct kan inloggen en kan genieten van het foto-album. Een erg leuke functie die Hipserv goed heeft uitgewerkt.

Geldklopperij


Echter, net als bij de Netgear, is er een abonnementsconstructie gekoppeld aan de Hipserv-software. Wie volledig toegang wil krijgen, buiten het eigen netwerk, kan voor €19,99 een abonnement afsluiten. Daarbij worden ook nog wat extra functies ontsloten, zoals een flicr-applicatie. Niet echt interessant. Wat wel interessant is, is een onbeperkt aantal user-accounts, in plaats van de standaard vijf, en secure ftp-toegang. Wij zijn echter van mening, we hebben het al bij de Stora aangegeven, dat dit zou standaard moeten zijn bij een nas. Zeker een nas van bijna 200 euro.

Vlot nasje


De prestaties van de MediaShare zijn keurig. Grote bestanden kopieert de nas met ongeveer 30 MB/s. Bij kleinere bestanden gaat de snelheid wat omlaag. Lezen gaat met snelheden tot 40 MB/s iets sneller. Het zijn prestaties waar Verbatim zich absoluut niet voor hoeft te schamen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Mooi design
  • Vlot genoeg
  • Echt veel te duur
  • Beperkte functionaliteit
We vinden de nieuwe nas van Verbatim mooi. Maar daar houdt het wel een beetje op. Het is een regelrechte kloon van de Netgear Stora die goedkoper is en meer extra’s biedt. Wie een per sé een mooie nas wil zonder toeters en bellen, kan de MediaShare aanschaffen. In alle andere gevallen zijn er betere alternatieven voor minder geld.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags:

Laatste reactie