abonneren

TS-209 II

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
QNAP heeft twee uitvoeringen van de TS-209 II, een Pro- en niet-Pro-versie. We testen de goedkopere uitvoering die afziet van ondersteuning voor NFS en Active Directory. Deze functionaliteit is voor de consument niet erg belangrijk.

De ingebruikname van de TS-209 II verloopt via een Windows-tool -- een webinterface is pas in een later stadium beschikbaar. Omdat het bouwen van een raid-0 mislukt zijn we gedwongen te kiezen voor raid-1. Een losse widget van QNAP zweeft na installatie op het bureaublad rond. Via deze widget zijn http- en torrentdownloads op de nas eenvoudig te starten. De installatie van harde schijven is makkelijk, de TS-209 II is uitgerust met metalen caddies waar de harde schijven eenvoudig inglijden. De voorzijde wordt met vier duimschroeven vastgezet. Alle drives zijn hot-swappable, al moet u dus eerst deze schroeven verwijderen.

Het aluminium chassis straalt degelijkheid uit en weet de harde schijven redelijk te isoleren, waardoor de geluidsproductie op een absoluut minimum wordt gehouden. De meeste fabrikanten doen geheimzinnig over de gebruikte componenten in hun nas. Zo niet QNAP, dat trots verklaart dat de TS-209 II een 500 MHz Marvell-cpu en 256 MB ddr2-geheugen gebruikt. Dit betekent dat de nas prima in staat is uw website inclusief php- en mysql-functionaliteit te hosten. Ook Joomla is voorgeïnstalleerd, zodat u meteen kunt beginnen met bloggen.

De schijfsnelheid is niet erg indrukwekkend. Gelukkig weet het apparaat wel een goede leessnelheid te noteren. Het energieverbruik is uitstekend, met een opname van 9,1 watt in idle en 19,6 watt onder duurgebruik.

De TS-209 II is net als de Netgear ReadyNAS Duo één van de weinige nas-apparaten waar het heen- en terugspoelen in hd-videomateriaal niet voor problemen zorgt. Een smet op het blazoen van de TS-209 II is het gebruik van drie verschillende layouts in de webinterface, wat het een chaotisch geheel maakt, en het ontbreken van scheduled on/off.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • prima bouwkwaliteit
  • stil
  • gunstig energieverbruik
  • ondermaatse schrijfsnelheid
De QNAP TS-209 II zit stevig in elkaar, biedt veel functionaliteit (waaronder het hosten van uw eigen website) en doet zuinig aan met stroom. Het grootste nadeel is zijn prijs, die te dicht tegen die van de ReadyNAS Duo aan zit -- en die is net even wat prettiger in het gebruik.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags:

Laatste reactie