Transcend TS128GSSD25S-M

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Transcend heeft een nieuwe serie SSD’s die grote verbeteringen zouden brengen op gebied van random lezen en schrijven. De TS128GSSD25S-M is de 128 GB-versie van de nieuwe serie.
4
Score
40
Score: 40
  • Pluspunten
  • Minpunten

Op de doos staat groot ‘Tot 260 MB/s’. Dat is niet helemaal waar. Deze waarde is van toepassing op bepaalde modellen. Het model met 128 GB haal tot 240 MB/s. Het is geen wereldschokkend verschil, maar het is toch misleiding in onze ogen.
In de doos treffen we niet veel meer aan dan de schijf en een paar boekjes met informatie. Op zich genoeg, maar de meeste fabrikanten – zoals Adata, Kingston en OCZ – doen er een bracket bij zodat de 2,5” schijfjes ook in een 3,5”-slot passen.
De TS128GSSD25S-M is gebaseerd op een jmicron-controller. Vroeger zouden we huiveren, maar feit is: de firmware van de JMF616 is sterk verbeterd. We hebben toch een paar ssd’s gezien die gewoon prima werken. Uiteraard ondersteunt de nieuwe Transcend-ssd TRIM en zorgt de firmware ervoor dat niet elke cel continu in gebruik is, wat de levensduur verbetert.
Als we gaan benchmarken, valt op dat de beloofde waardes niet gehaald worden. Goed, de maximale leessnelheid haalt de Transcend wel: we zien een maximale snelheid van 244 MB/s bij een blokgrootte van 256 KB. De schrijfsnelheid is maximaal 165 MB/s bij een blokgrootte van 512 KB. Dat zou maximaal 180 MB/s moeten zijn.
Gaan we PCMark draaien, dan valt de Transcend door de mand. In vergelijking met andere modellen. Bijvoorbeeld de OCZ Vertex 2 of de S599 van Adata, komt de 128GB van Transcend niet mee. In veel gevallen zijn de Sandforce-concurrenten gewoon twee keer zo snel.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • TRIM
  • Niet snel
  • Duur in verhouding tot prestaties
Deze Transcend is geen goede koop. Met ongeveer 230 euro voor 128 GB verwacht je stevige prestaties. De doos mag dan insinueren dat deze ssd rap is, feit is: hij is lang niet zo snel als gelijk geprijsde concurrenten.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: transcend