Transcend SSD720 256 GB

Voor ongeveer 309 euro haal je de 256 GB-versie van de SSD720 in huis. Een op de welbekende Sandforce 2281 controller gebaseerde ssd. Kortom: een vlot exemplaar! Wij testen hoe snel deze variant is.
Transcend zet met de SSD720 een prima presterend product in de markt voor een competitieve prijs. Het is een nek-aan-nek race met de Corsair Performance Pro. Ook op gebied van prijs. Enige verschil is dat de Corsair sneller weg kan schrijven. De Transcend is soms met lezen wat vlotter.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Leest lekker vlot
  • Dun
  • Niet duur
  • Minpunten
  • Schrijven kan sneller

Transcend is geen kleine speler in de flash-markt. Het verwondert ons dan ook niet dat ze ook een stukje van de ssd-taart willen pikken. De SSD720 is de hoogvlieger in de line-up. Met een Sandforce 2281-controller, SanDisk-flashchips en natuurlijk sata3. Hoeveel cache de ssd heeft, is niet helemaal duidelijk.

We monteren de SSD720 in onze ssd-testmachine: een AMD FX8150 met 8GB ddr3-1866 en een Asus Crosshair V Formula-moederbord. Uiteraard uitgevoerd met sata-3 poorten voor maximale doorvoersnelheid. Het besturingsysteem is Windows 7 64 bit. We draaien een aantal benchmarks, waaronder AS SSD, atto, pcmark en hdtune.

In AS SSD scoort de Transcend niet bijzonder. De leessnelheid is 474,7 MB/s, wat netjes is. De schrijfsnelheid is 256,6 MB/s. De leessnelheid is netjes, maar de schrijfsnelheid kan beter. De Samsung 830-serie haalt bijvoorbeeld betere scores. Echter, binnen de Sandforce-gebaseerde ssd’s is dit vrij gemiddeld.

We laten atto los op de Transcend. En daar scoort de ssd vrij netjes. Bij 4K blokken zien we een schrijfsnelheid van 192 MB/s. Lezen gaat met 114 MB/s. De maximale snelheid is 512 MB/s schrijven en 541 MB/s lezen. Dat ligt vrij dicht in de buurt van de theoretische maxima. Sterker nog: schrijven gaat sneller dan opgegeven.

Als we HD Tune draaien, valt op dat de lineaire leessnelheid behoorlijk hoog ligt. De meeste ssd’s – ook op basis van de Sandforce-chips – halen 300 mb/s in deze test. De Transcend haalt 350 tot 360 MB/s. Dat is bijzonder netjes en wellicht te danken aan de SanDisk-chips?

Tenslotte PCMark 7 en PCMark Vantage. In PCMark 7 zien we een score van 5287 punten. In PCMark Vantage de astronomische score van 68566. Met name de laatste score is erg netjes en op niveau van de Corsair Performance Pro; één van de snelste ssd’s die we hier in het lab hebben gehad. Met name op gebied van schrijfsnelheden.

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Opslag

Tags: ssd