abonneren

Transcend SSD18C3

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
We zien ze niet heel vaak: externe schijven met een SSD erin. Het is ook vrij logisch, want ssd’s zijn duur. En waarom zou je een peperdure ssd in een externe behuizing met usb stoppen? Nou, waarom niet? Usb-3.0 is vlot genoeg om geen bottleneck te vormen.

Transcend stuurt ons een 1,8-inch 128GB externe usb-3.0 ssd toe die, volgens de doos, tot 260MB/s moet halen. Dat is een indrukwekkend cijfer! Zeker voor een extern opslagmedium. Echter, het sterretje erachter meldt dat de snelheid verschilt per model. Volgens de website moet ons topmodel: de 128GB-versie van 385 euro, tot 260MB/s kunnen lezen en 200 MB/s schrijven.
We laten een serie benchmarks los op de externe ssd. Ook kopiëren we nog een map met veel bestanden die in grootte verschillen. Alles bij elkaar moet een goed beeld opleveren van hoe snel deze schijf is.
 

Benchen

ATTO laat ons zien dat de SSD18C3 een vlot schijfje is. Met de standaard usb-3.0 driver kunnen we tot 210 MB/s lezen en tot 162MB/s schrijven. Het is behoorlijk vlot – zeker voor een externe schijf – maar het komt helaas niet echt in de buurt van de cijfers die Transcend communiceert. Echter, er staan ook speciale usb-drivers op de schijf die de prestaties moet verbeteren. Als we die installeren zien we iets betere cijfers: 234 MB/s lezen (maximaal) en 184,2 MB/s schrijven. Dat komt al iets meer in de buurt. Het loont dus om deze drivers te gebruiken.Blokjes

Behalve ATTO gebruiken we ook HDTune Pro om benchmarks te doen. HDTune Pro heeft ook een file-benchmark die verschillende blokgroottes gebruikt. Net als bij ATTO zien we dat de schijf vanaf een blokgrootte van 128KB een beetje op stoom is. We zien een maximale leessnelheid van 198MB/s en een schrijfsnelheid van 180MB/s. Gaan we lineair meten, dan komt de teller niet boven de 186MB/s. De toegangstijd is prima met 0,4 ms. Wel opvallend: de cpu-belasting is – mede door het usb-protocol – 7 procent op onze AMD Phenom II 965BE. Aan de hoge kant, maar niet schokkend.Mechaniek voorbij

HDTune Pro kan ook IOPS meten (Input Output Operations Per Second). Dat is een handige indicatie van hoe snel een schijf opdrachten kan verwerken. We zien dat de Transcend nog 290 IOPS haalt bij random read instructies. Dat is keurig voor een externe schijf. Zeker gezien het feit dat bijvoorbeeld een Velociraptor niet meer dan 130 haalt. Een interne High-end ssd haalt daar 2000 tot 4000 IOPS, maar die heeft niet te maken met de usb-3.0 interface die roet in het eten gooit.Back-up!

Transcend levert behalve een aparte driver, ook een back-up pakketje mee om automatisch bestanden mee veilig te stellen. De setup is behoorlijk gemakkelijk. Je geeft de mappen aan die geback-upt moeten worden en de rest gaat vanzelf als je op het knopje op de ssd drukt. Makkelijker wordt het bijna niet.

 

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Erg snel
  • Schokbestendig
  • Klein
  • Duur!
Transcend zet een prima product in de schappen met de SSD18C3. De usb-3.0 ssd is snel, schokbestendig en gemakkelijk in gebruik. Maar dan de prijs: €385 is gewoon veel geld voor 128GB opslag. Wie echter snelheid en schokbestendigheid eist en het geld ervoor over heeft, doet een prima koop. Wie gewoon opslag zoekt, kan beter bij de mechanische schijven gaan kijken met een usb-3.0 interface. Die zijn ook snel, maar niet zo snel als deze ssd.

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Opslag

Tags: