abonneren

Thinkpad USB Portable Secure Hard Drive

Encryptietechnieken als Vista's Bitlocker, of third-party producten als Deslock, bieden een hoge graad van beveiliging maar vereisen eveneens een hoge graad van configuratie -- meestal door de IT-afdeling.

De Thinkpad USB Portable Secure Hard Drive vereist geen speciale software of drivers. Het is een kant-en-klaar kastje dat dienst doet als externe usb-schijf met een 5400rpm-disk. De gegevens op de schijf worden beschermd met 128-bit AES-encryptie. De bovenzijde van de behuizing bevat een numeriek toetsenbord en een statuslampje.

Steek de schijf in een vrije usb-poort en... er gebeurt niets, behalve dat de statusled rood oplicht om aan te geven dat de drive zich in standbymodus bevindt. Dit is ook wat mensen te zien krijgen die de juiste authenticatie niet kennen. In deze modus heeft de pc geen idee dat er een drive aangekoppeld is, zodat er geen enkele manier is de gegevens op de schijf uit te lezen.

Toets een geldig wachtwoord in (een pincode van zes tot 24 cijfers) en de drive schakelt zichzelf in de user mode. Het statuslampje wordt groen en de drive kan als normale usb-schijf benaderd worden. Er kunnen tot tien wachtwoorden worden ingesteld. Om een wachtwoord toe te voegen, moet er een speciaal numeriek wachtwoord ingevoerd worden die de administratormodus vrijschakelt. Wie alle wachtwoorden vergeet, rest niets anders dan de schijf geheel te wissen en opnieuw in te stellen. Dit is mogelijk met een speciale toetscombinatie -- meteen het manco van de schijf, want iedereen is hiermee in staat de schijf te wissen.

Een ander klein nadeel is dat de schijf zichzelf op slot zet wanneer de pc in slaapstand gaat. Wanneer de pc hierna weer opstart, is het apparaat dus onveilig verwijderd uit Windows. Hierbij kan er mogelijk dataverlies optreden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • hardwarematige encryptie
  • uitstekende bouwkwaliteit
  • voeding over usb-poort
  • geen drivers nodig
  • kan met paar toetsaanslagen gewist worden
  • geen read-only modus
De Thinkpad USB Portable Secure Hard Drive is een uitstekende manier om gegevens veilig te bewaren, zonder dat u zich met speciale software, drivers of instellingen hoeft te bemoeien. Een aanrader voor iedereen die met gevoelige data werkt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags:

Laatste reactie