abonneren

Thecus N4800

Sommige kleinere nassen blijken zo krachtig dat het bijna jammer is die rekenkracht alleen voor bestandsopslag te gebruiken. Thecus voegde aan de N4800 een hdmi-uitgang toe, zodat je hem kunt gebruiken als mediaspeler.

De N4800 lag al sinds juni in ons testlab, net omwille van die unieke hdmi-uitgang. Jammer genoeg moesten we lang wachten op de firmware-update die de hdmi-uitgang ook bruikbaar zou maken. Die update is er nu eindelijk. Naast de firmware moet je nog de juiste Local Display-module uploaden naar de nas, samen met de mediaspelerplugin die je wilt gebruiken.

Wij testen met xbmc versie 11 en vlc. Wanneer het scherm wordt aangesloten krijg je de grafische interface te zien en moet je kiezen voor de plugin die je wenst. Je kunt echter vanuit de webinterface van de nas instellen om bijvoorbeeld meteen te booten in xbmc. Zo zien we het graag. De bediening gebeurt via muis of toetsenbord, al is dat niet echt handig, zeker niet als de nas in de huiskamer staat. Gelukkig bestaan er voor xbmc apps om de applicatie vanaf een tablet of smartphone te bedienen. Beetje jammer dat je enkel bestanden vanaf de nas zelf met xbmc kunt benaderen, niet vanaf andere netwerkbronnen. We vreesden daarnaast dat deze 4-bay nas wat te luidruchtig zou zijn, maar hij blijkt muisstil. Is dit dan een perfecte mediaspeler? Niet echt. De Thecus N4800 heeft zichtbaar moeite met het vlot afspelen van bepaalde videobestanden. En meer dan eens wordt xbmc plots onwerkbaar traag. Wellicht heeft dat te maken met de niet-optimale afstelling van xbmc op de onderliggende hardware. De Atom-processor in de nas wordt bovendien vrij zwaar belast door xbmc.

Hdmi op een nas blijft een erg leuke gimmick, en in het beste geval kun je er de aanschaf van een losse mediaspeler mee uitsparen. Bovendien voorziet Thecus zelfs in de mogelijkheid om digitale tv te kijken via een usb dvb-t-ontvanger. Dit hebben we echter niet getest. Qua snelheid is dit overigens een nas die bij de top hoort.

Geschreven door: Bart Stoffels op

Category: Review, Opslag

Tags: Netwerken, Thecus, Opslag, netwerkschijven