Het is een feit dat het middensegment vaak het meest interessant is. Dat geldt voor notebooks, dekstops, componenten en uiteraard ook het netwerksegment. Veel nas-fabrikanten hebben daarom veel modellen om maatwerk te kunnen leveren. Synology’s invulling voor de veeleisende thuisgebruiker is de nieuwe DS213+. Een dual bay nas met een lekker rappe processor.

De nieuwe DS213+ beschikt over ruimte voor twee harde schijven, heeft een dual core processor en 512 MB ddr3-ram. Deze nieuwe dual core-processor werkt op 1,067 GHz (de DS212+ had een 2 GHz single core) en heeft een 64bit floating point rekeneenheid erbij gekregen om aes256-versleuteling lekker vlot te maken, zodat ook de zakelijke gebruiker aan zijn trekken komt. Tenslotte maakt Synology het mogelijk om 4TB-schrijven te plaatsen. De prijs: 329 euro.

Zuinig aan

Synology meldt trots het lage verbruik van de DS213+ in absolute slaapstand zou het systeem 2,64 watt verbruiken. Dat klopt wel aardig. Wij komen op net geen 3 watt met onze meter. Onder volle belasting met twee 1TB WD RE4-schrijven zien we 23 watt op de meter staan. Dat is echt heel keurig. Uiteraard is het verbruik afhankelijk van de schijven die je gebruikt. Met de nieuwe WD Red-serie schijven kan het wellicht wat zuiniger.

In de Cloud 

Normaal gesproken installeer je het besturingssysteem van Synology via de Synology Assistant. Dat werkt al erg prettig en zeer betrouwbaar. Synology heeft de nieuwe modellen echter voorzien van een Web Assistant. Mede vanwege deze stap is het niet langer nodig om firmware eerst van de website te downloaden: dat kan direct vanuit de setup. Ook voer je bij de setup al je gebruikersnaam en wachtwoord in. Het is allemaal net weer wat gemakkelijker.

DiskStationManager

Net als alle andere nassen van Synology draait de DS213+ op DiskStation-software. De laatste op moment van schrijven is 4.1, die weer een paar extraatjes heeft ten opzichte van 4.0. En dat was al een behoorlijke facelift en uitbreiding ten opzichte van 3.2. Kortom: Synology blijft vernieuwen en verbeteren.

De algemene indruk van de DiskStation-software is uitstekend. Het Multi-task-systeem werkt vlot, stabiel en biedt gigantisch veel mogelijkheden. Zowel professioneel als voor de consument. Dat is erg knap van Synology, want een consument heeft doorgaans geen behoefte aan zaken als iSCSI targets en VPN. Dat is dus met een paar kliks uit te schakelen. Aan de andere kant hebben zakelijke gebruikers weer geen behoefte aan al die mediastreaming-applicaties. Ook die zijn met één klik in- en uit te schakelen. Kortom: voor ieder wat wils.

Handig aan DSM 4.1 is dat het scherm voor broncontrole een stuk overzichtelijker en uitgebreider is geworden. Het is nu mogelijk op één scherm te zien wat het netwerverbruik is, wat het geheugengebruik is en wat de processor en schijven doen. In het tabblad proces kan je alles tot in detail bekijken. Erg prettig.

VideoStation

Tevens nieuw in 4.1 is dat  er naast AudioStation en PhotoStation nu ook VideoStation is. Met deze applicatie kan je video’s indexeren en streamen naar mobiele apparaten. Tevens is het mogelijk om tv-programma’s op te nemen. Wel is daarvoor een DTV-dongle nodig. En aangezien het om DVB-T gaat, is het minder interessant voor Nederland. Het zou dus wel mooi zijn als er een dvb-c oplossing komt, of wellicht dvb-s.

Rap!

Hoe snel is de nieuweling? Ruim vlot genoeg. We zien bij een groot bestand dat de nas met lezen tegen de 90 MB/s haalt. Wij halen niet de 110 MB/s die Synology belooft, maar goed: tegen de 100 MB/s met raid-1 is echt prima. Schrijven gaat met ongeveer 80 MB/s constant bij onze testopstelling. Bij kleinere bestanden gaat de snelheid uiteraard omlaag door overhead. 

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Snel

Prachtig besturingssysteem

Zuinig

Flexibel

Minpunten

Prijs

Conclusie

Het is even een investering: 329 euro heeft zeker niet iedereen over voor een nas met twee bays. Logisch: er zijn veel goedkopere oplossingen. Echter: je krijgt een geweldig besturingssysteem mee en prima lees- en schrijfsnelheden. Ook het energieverbruik is netjes in verhouding tot de concurrenten. Al met al een mooi, compleet pakketje voor de serieuze gebruikers....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten