abonneren

Synology DS212+

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Het is alweer een tijdje 2012, dus tijd voor een nieuwe serie nassen van Synology. Immers: de benaming van Synology draagt ook het jaartal van lancering in zich: de 212+ is een dual bay (2) model uit 20(12). De plus staat voor de extra spierballen. Het is dus een rap modelletje!
Score
100
  • Pluspunten
  • Flexibel inzetbaar
  • Scherpe prijs
  • Geweldige interface
  • Lekker vlot
  • Minpunten

None

De DS212+ gaat voor gemiddeld 300 euro over de toonbank. Gezien de prestaties van het apparaat, is dat een scherpe prijs. Helaas zijn de harde schijven op moment van schrijven nog prijzig, maar ze zakken al. Met twee keer 2TB erin, heb je aan de DS212+ een geweldig flexibele, vlotte nas.

Synology werkt zowel met Intel Atoms als met ARM-processors. De DS212+ heeft een ARM die op 2 GHz tikt. De processor heeft 512 MB geheugen ter beschikking. Wij hebben gemerkt dat de zowel DSM 3.2 als DSM 4.0 uitstekend draait op dit platform. Met name de optimalisatie voor ARM die in de laatste updates zijn doorgevoerd, helpen daarbij. 

Opzetten
Het installeren en klaarmaken van een Synology-nas vereist minimale pc-kennis. Het enige wat in principe nodig is om te beginnen, is het inbouwen van de harde schijven en starten van de DSAssistant. Laten we beginnen met het installeren van de harde schijven. Om toegang te krijgen tot de brackets waar de schijven opgeschroefd kunnen worden, moet je het frontje verwijderen. Deze zitten heel simpel met een paar dopjes vast; je kunt het gewoon eraf halen. Vervolgens duw je een klemmetje omhoog en kun je de bracket verwijderen. Daarop schroef je de schijf vast met de meegeleverde schroefjes en plaats je de schijf in de nas. Het is een kinderlijk eenvoudig systeem.

Als de schijven eenmaal zijn ingebouwd, kun je de DSAssistant starten. Deze zoekt de nas en vraagt vervolgens om het DSM-pakket. Dit pakket (het besturingssyteem) is te downloaden vanaf synology.com. 

Liftoff
Als je nog voor DSM3.2 gaat (omdat versie 4 nog niet uit is), staat alles al geïnstalleerd om te beginnen met streamen, back-uppen of downloaden. Bij DSM4 heeft Synology er voor gekozen om het aan de gebruiker over te laten wat er geïnstalleerd moet worden. Bijvoorbeeld ‘Download Station’ staat bij DSM 4.0 niet meer standaard geïnstalleerd. Dat is echter zo geïnstalleerd via het pakketbeheer.

De interface van Synology blijft een genot om mee te werken. En op de DS212+ loopt het allemaal bijzonder snel en vloeiend. Het is duidelijk dat Synology de interface lichtgewicht heeft weten te houden. Ondanks de ‘eye candy’ en multitasking-mogelijkheid. We vragen ons wel af of 512MB geheugen genoeg is, als er een Squeezebox-server, sabnzbd en een website op komt te staan. Echter: voor dat soort gebruikers is er nog altijd een DS411 II of ander, zwaarder model. 

Snelheid`
De 212+ is een rappe nas. Leessnelheden van 90 MB/s bij een groot bestand zijn geen uitzondering. Schrijven gaat iets trager met rond de 60 MB/s als het een groot bestand betreft. Zetten we wat kleinere bestanden over, dan zakt de 212+ naar rond de 30 MB/s. Logisch: de overhead in het protocol wordt groter.

Toch is het opvallend dat de 212+ redelijk dicht in de buurt van de DS411+ zit. Zowel met lezen als met schrijven. Dat is toch een behoorlijke prestatie, gezien het feit dat de DS411+ over een dual core Atom beschikt en 1GB geheugen heeft.

 

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Review, Opslag

Tags: